FOTO Prezident Zeman v Číně: Dotáhl příchod největší banky světa, pak šel jednat o prodeji našich letadel

13.05.2017 9:47

REPORTÁŽ VIDEA UVNITŘ Program českého prezidenta v Číně pokračuje. Během soboty se Miloš Zeman účastní ekonomického fóra zaměřeného na finanční sektor. Největší banka světa, čínská ICBC, zde získala licenci ČNB k otevření pobočky v Česku.

FOTO Prezident Zeman v Číně: Dotáhl příchod největší banky světa, pak šel jednat o prodeji našich letadel
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman při zahraniční návštěvě ČLR

Na českém území otevře svoji pobočku další banka z Číny, ICBC, která je dokonce největší bankou na světě.

„K tomu bych vám chtěl upřímně blahopřát, neboť to muselo stát nesmírné úsilí,“ sdělil představitelům bankovního gigantu Zeman.

„Vztahy mezi našimi zeměmi se v posledních letech výrazně zlepšily, a to i na základě osobního přátelstvi obou prezidentů, kterého si velmi vážím,“ zopakoval opět prezident. Dále zmínil, že se pracuje na otevření již čtvrté přímé letecké linky mezi Čínou a Českem.

Česko- čínské hospodářské fórum

Podpisu dohody o čtvrté přímé lince byla osobně přítomna ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) před měsícem v Kunmingu.

„Zde je předpoklad otevření na základě konzultační smlouvy v roce 2018. Osobně jsem před měsícem navštívila město Kunming, kde je sedmé největší letiště v celé Číně, a oni mají zájem otevřít linku do České republiky. V tuto chvíli se jedná, o jakou leteckou společnost půjde,“ řekla v Pekingu novinářům Šlechtová.

Zeman ve svém vystoupení na půdě největší banky světa oznámil, že tento bankovní dům obdržel licenci od České národní banky k otevření české pobočky. Licenci přímo na fóru předal šéfovi banky ICBC guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podle guvernéra Rusnoka se představitelé ČNB setkávají s čínskými partnery pravidelně, a to i na bilaterální bázi. „Již od roku 2010 máme podepsáno memorandum o porozumění,“ zdůraznil Rusnok s tím, že jsou v plánu další aktivity.

Spolupráce ICBC s Českou republikou začala v roce 2015 po návštěvě českého premiéra v Čínské lidové republice. Začátkem roku 2016 začala ICBC usilovat o otevření pobočky v ČR, podala žádost o udělení licence centrální bance. ČNB žádost posuzovala a po posledním doplnění dokumentů v březnu 2017 nebylo nalezeno nic, co by udělení licence bránilo. Ke konci roku 2017 by měla být pobočka otevřena. ICBC je největší banka na světe a po Bank of China bude druhou čínskou bankou v ČR.

Sídlo ICBC

Během soboty se Miloš Zeman setká s šéfem čínské organizace pro civilní letectví, což je důležité pro certifikaci a možnost prodeje českých letadel na zdejším trhu. Prezidenta čeká i jednání s předsedou společnosti Huawei a večer pak recepce na české ambasádě v Pekingu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…