FOTO Proti diskriminaci Romů v Evropě dnes protestovaly stovky lidí

31.07.2018 20:57

Zhruba 150 lidí se dnes připojilo k protestnímu pochodu proti násilí a diskriminaci vůči romské komunitě v Česku, Itálii a na Ukrajině. Účastníci protestu vyzývali všechny tři země i Evropskou unii, aby se postavily proti xenofobii a rasismu. Akce, která se koná v devíti evropských zemích, je zároveň připomínkou likvidace takzvaného cikánského rodinného tábora v Osvětimi.

FOTO Proti diskriminaci Romů v Evropě dnes protestovaly stovky lidí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protestní pochod: Stop pogromům proti Romům na Ukrajině, stop diskriminaci a rasismu v Evropě

Protestu se zúčastnili lidé z Brna, Ostravy i dalších českých měst. Z Letenské pláně v doprovodu policistů došli před ukrajinské velvyslanectví. Před ambasádou přečetli prohlášení připomínající násilné činy vůči Romům, které se letos staly na Ukrajině, a represivní kroky italské vlády. Demonstranti požadovali, aby se evropské země postavily proti pronásledování Romů a proti všem formám rasismu a diskriminace.

Cestou k ambasádě i před ní lidé skandovali hesla: "Černí, bílí - spojme síly!", "Stop vraždám na Ukrajině!" nebo "Opre Roma!" (Vzhůru Romové). Kromě cedulí s hesly nesli českou a romskou vlajku a vlajku EU. Řečníci, mezi nimiž byl slovenský sociolog Fedor Gál, v projevech varovali před fašizací společnosti v celé Evropě a vyzývali k soudržnosti a k zapojení Romů do veřejného života.

Chargé d'affaires ukrajinské ambasády od demonstrantů převzal jejich manifest. Ujistil je, že násilné činy, které zmiňují, budou na Ukrajině vyšetřeny. "Ukrajinská vláda odsuzuje všechny projevy rasismu a xenofobie," dodal. Stejný manifest předali zástupci organizace RomanoNet v pondělí italskému velvyslanci v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…