FOTO Rozkopaná reklama a výhrůžky. Kandidát SPD ukázal, co se mu odehrává přede dveřmi

02.10.2021 8:39

Dřevem proražená hlava předsedy na banneru a nápisy ZLO. „Byly odříznuty z uchycení a hozeny v noci jako uříznuté hlavy ke vstupním dveřím.“ Lídr kandidátky SPD ve Zlínském kraji Vladimír Zlínský popisuje otřesný vandalismus, kterého je v těchto dnech svědkem jeho hnutí. Do konstrukce v Uherském Hradišti zřejmě někdo kopal a na zničení politické reklamy volební kampaně SPD musel použít „brutální silu“. Krajský lídr posílá přes PL vandalům ostrý vzkaz.

FOTO Rozkopaná reklama a výhrůžky. Kandidát SPD ukázal, co se mu odehrává přede dveřmi
Foto: archiv V. Zlínský
Popisek: Poničený banner SPD

Ulomená část stojanu a dřevem proražená plocha poutače přímo do portrétu předsedy SPD Tomia Okamury. V takovém stavu našli členové SPD jeden ze svých reklamních bannerů. „Útočníci museli použít celkem brutální sílu, protože dřevěné nosiče byly poměrně bytelně zkonstruované,“ poznamenal Vladimír Zlínský, lídr kandidátky SPD ve Zlínském kraji. Odhaduje, že vandal nebo vandalové po konstrukci „skákali“ a kopali do ní.

„Nejednalo se klasický billboard, ale o ‚plotovky‘ – bannery 2 x 1 m. Tyto byly nainstalovány na dřevěné konstrukci na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti na místě, kterou nám vyhradilo město Uherské Hradiště,“ upřesnil Zlínský.
 
Podle krajského lídra SPD určitě nešlo o náhodu. „Jelikož je zde umístěno mnoho dalších reklamních bannerů jiných stran a hnutí včetně VOLNÉHO bloku a útok byl opakovaný po 5 dnech a zaměřený pouze na naši reklamní instalaci,“ vysvětlil. 

Vandalismus v Uherském Hradišti. Foto: archiv V. Zlínský

Vandalismus v Uherském Hradišti je bohužel jen jeden příklad za všechny. Opakovaně dochází ke strhávání plakátů na celém území kraje. „V obci Ořechov byly poškozeny také reklamní bannery umístěné na soukromém rodinném domě u hlavní silnice,“ popisuje dál Zlínský.

Zničené poutače poslance Holíka. „Uříznuté hlavy“

Lídr místní kandidátky ale vylíčil i horší příklad útoků na SPD ze Zlínska, kdy byly poškozeny bannery poslance Jaroslava Holíka. „Byly odříznuty z uchycení a hozeny v noci jako uříznuté hlavy ke vstupním dveřím do jeho domu a jiné jeho bannery byly zastříkány a popsány nápisem ZLO,“ popsal Zlínský. „Některým našim členům, kteří vyvěsili bannery na svůj majetek, bylo vyhrožováno nenávistnými SMS, aby bannery odstranili, jinak se jim špatně povede,“ dodal.



Že jsou strhávány plakáty na výlepových plochách, to už členy SPD moc nerozhodí. „O přelepování se ani nebavím, to je celkem běžné i z důvodu omezených reklamních ploch na výlepových místech. Na to bych si ani nestěžoval,“ komentuje. „Ale selektivní a opakované ničení reklamních bannerů na místech, které nám byly starostou města vyhrazeny pro tyto účely, to je něco jiného,“ dodává. Ničitelům by vzkázal, že prohlubují příkopy mezi názorově rozdílnými skupinami obyvatel. „Vyvolávají ve společnosti nenávist, ač se budou s velkou pravděpodobností zaklínat pravdou a láskou na věčné časy. Rozhodli se vykořenit domnělé extremisty násilným extrémním chováním. Neuznávají základní princip demokracie, a to právo na svobodu projevu,“ říká Zlínský. 

Zmačkané plakáty SPD. Foto: archiv V. Zlínský

Zlínský: Naši názoroví protivníci předvádějí hlubokou nenávist

Pokud policie nikoho nechytí při činu, není proti vandalismu podle lídra SPD obrana. „Proto jsem se obrátil na PL, aby došlo aspoň k široké medializaci tohoto problému. Jestli se nepletu, tak poslední, koho lapili, byl tykadlář od Langra. Potom už nikoho. Z toho vyplývá, že v naší společnosti můžete poměrně beztrestně ničit volební reklamní materiály (alespoň některých stran a hnutí),“ konstatuje Zlínský.

Po konzultaci s bývalými i současnými příslušníky policie se SPD rozhodla zatím nepodat oznámení na policii. „Jelikož způsobená škoda byla vyčíslena na cca 5000 Kč, což by bylo hodnoceno jako přestupek a nikoli trestný čin,“ dodává lídr SPD.

Na ničení kampaně vadí členům nejen to, že musí věnovat další čas a peníze řešení škod. „Naši názoroví protivníci předvádějí hlubokou nenávist k nám a neúctu k základním demokratickým principům, a to nevěstí do budoucna nic dobrého pro nás, ani pro naše podporovatele a i celou naši společnost,“ shrnul Zlínský. A pro všechny, kdo se ‚baví‘ kopáním do prezentace hnutí vzkazuje přes PL toto: „Nenecháme se zastrašit a budeme pokračovat v naší činnosti a práci, i kdybychom měli přijmout jejich výzvu k názorové eskalaci, i když si ji hluboce nepřejeme. Dále bych chtěl připomenout staré pořekadlo, že ryba smrdí od hlavy, a tím mnohé výroky našich politických oponentů, které podobnému chování agresivních jedinců otvírají dveře. Před nenávistí a násilím nepoklekneme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…