FOTO Sobotka s Babišem se potkali mezi seniory. Premiér vykládal, co všechno pro ně udělá, ale pak jej zchladil předák Pernes

12.05.2017 13:31

Česká politika musí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zohledňovat zásluhy seniorů. Dál musí fungovat mezigenerační solidarita. Předseda vlády to uvedl v Praze na sjezdu Rady českých seniorů. Sobotka zmínil projednávanou změnu valorizace, podle níž by důchody v budoucnu měly růst výrazněji. Odmítl případné obnovení poplatků za pobyt v nemocnicích či plánované snížení limitů pro doplatky na léky. Na sjezd seniorů dorazil také šéf ANO, ministr financí Andrej Babiš.

FOTO Sobotka s Babišem se potkali mezi seniory. Premiér vykládal, co všechno pro ně udělá, ale pak jej zchladil předák Pernes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sjezd Rady seniorů ČR. Na sjezd zavítali mimo jiných i premiér Bohuslav Sobotka a vícepremiér Andrej Babiš

„Politika společnosti musí zohledňovat to, co jste vy a vaši vrstevníci udělali pro naši zemi. Dnes, když jste v důchodu a potřebujete pomoc, vám to musí společnost vrátit, musí tady fungovat mezigenerační solidarita. Moje generace, mladší generace musí vám vracet to, co jste udělali pro nás,“ sdělil Sobotka zúčastněným důchodcům.

Sobotka zmínil kroky svého kabinetu ke zvýšení penzí. Za návrh změny modelu valorizace, aby důchody od příštího roku rostly výrazněji, si vysloužil premiér potlesk. Odmítl poplatky ve zdravotnictví a případné obnovení platby za pobyt v nemocnici. Jmenoval také záměr snížit seniorům limit na doplatky za léky či zavést dlouhodobé ošetřovné. Po volbách by se prý mohla zvážit i možnost, že by senioři mohli jezdit vlakem zdarma.

Lidé nad 65 let tvoří pětinu obyvatel Česka. Představují silnou voličskou sílu. „Je strašně důležité, aby ve volbách uspěly politické síly, které budou pokračovat v naší politice vůči seniorům,“ řekl Sobotka. Podle něj by si senioři a seniorky měli nejen pozorně přečíst volební programy stran, ale zajímat se i o to, jak jejich politici o návrzích ke zlepšení života starších lidí hlasovali. Na některých návrzích nebyla shoda ani v koalici.

Rada českých seniorů podle svého šéfa Zdeňka Pernese sleduje, jak poslanci hlasovali. Zveřejňuje to ve svém časopise. „Pokud chcete seniorské hlasy ve volbách, musíte si je zasloužit,“ uvedl Pernes. Rada vyzvala vládu, aby v Parlamentu do voleb prosadila zákon o sociálním bydlení, který je nyní ve Sněmovně. Dolní parlamentní komora ho zatím nepustila ani do dalšího projednávání. V koalici na normě není shoda, výhrady má i opozice. Zatímco podle ANO by měly sociální byty dostávat jen ti nejchudší, podle ČSSD by na ně měli dosáhnout i samoživitelé, senioři v tísni či postižení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…