FOTO Vyhoďte je! Ne, vy vypadněte! Občané si došlápli na Kliniku v Praze. Policie měla práci, víme více

27.06.2018 11:47

Okolo Kliniky bylo zase horko. Tentokrát nejde o Jiřího Marii Ferynu. Nyní za tím stál protest proti centru Klinika jako takovému, který zorganizovala pražská pobočka hnutí SPD přímo před zmiňovaným squatem. Členům strany se nelíbí, že levicoví aktivisté stále bez povolení okupují budovu, která je v majetku Správy železniční a dopravní cesty. Na akci musela kvůli násilnostem zasáhnout policie. SPD chce peticí dotlačit radnici k tomu, aby budovu Kliniky koupila a „klinikáře“ z ní vyhnala. Na místě by měl vyrůst dům pro seniory.

FOTO Vyhoďte je! Ne, vy vypadněte! Občané si došlápli na Kliniku v Praze. Policie měla práci, víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petiční stánek SPD za zrušení squatu Klinika a jeho přeměnu na dům pro seniory. Před budovou Kliniky se sešli její odpůrci i zastánci

Na svém facebooku zveřejnila pražská pobočka SPD informaci, že v úterý odpoledne došlo k happeningu před squatem Klinika. Ve zprávě se uvádí, že za hodinu nasbírali více než sto podpisů na petici za zrušení Kliniky a její přestavění na dům pro seniory s denním stacionářem. Akce byla podle dojmu pražské SPD úspěšná.

Anketa

Doporučujete ÚV KSČM doporučit poslancům KSČM toleranci vlády Andreje Babiše?

hlasovalo: 10350 lidí

Na akci se ovšem nesešli jen ti, kterým Klinika vadí. Před „svou“ Kliniku vyšlo na třicet těch, kterým se projekt líbí. Dle vyjádření pražské SPD šlo převážně o osoby, které v ní bydlí. Obě strany si čile vyměňovaly názory, nezůstalo pouze u slov, ale jeden ze squaterů měl přejít i k činům. Jak se píše ve sdělení pražské SPD: „Na začátku akce byl napaden člen SPD jedním squaterem, strhl mu z uší sluchátka a rozšlapal. Přítomná policie incident ukončila. Oba přítomné odvedla na služebnu policie.“

Na celou věc reagovalo i Autonomní sociální centrum Klinika na své stránce Facebooku. Z přiloženého komentáře a fotografií je zřejmé, že šlo o pokus celý happening SPD parodovat. Jeden z aktivistů Kliniky je zde ve škrabošce Tomia Okamury a na plynovém vařiči připravuje pro kolemjdoucí arabský chléb. Celou věc zakončuje Klinika hashtagem „Společněprotidemenci“. Tomia Okamuru počastovali termínem „Führer“.

Autonomní sociální centrum Klinika se naposledy stalo objektem zájmu médií před začátkem června, když vyšlo najevo, že transgender aktivista Jiří Marie Feryna se měl(a) dopustit v objektu Kliniky dvojnásobného znásilnění. O případu informovalo feministické sdružení SdruŽeny. Starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) kvůli tomu podal na Ferynu trestní oznámení.

O vyjádření požádaly ParlamentníListy.cz Petra Bednáře, člena SPD na Praze 3. Ten se vyjádřil k průběhu celé akce, ale i k ohlasům veřejnosti. „Na obou stranách to bylo asi kolem dvaceti lidí, plus tam samozřejmě přicházeli občané, kteří tam podepisovali naši petici. Ale u nás to bylo proměnlivé, protože někdo přišel na začátek, někdo přišel až později, když se vracel z práce,“ řekl Bednář. Zmínil, že petici za zrušení Kliniky a její přestavění na dům pro seniory s denním stacionářem na místě podepsalo 97 občanů. „Přijížděli k nám i lidé z jiných městských částí, když se o té petici dozvěděli. Přijeli nás podpořit, protože buďto mají na své městské části podobný problém, nebo naprosto nesouhlasí s tím, co se děje tady na Žižkově,“ doplnil Bednář.

Člen pražské SPD poté tlumočil, co mu během dvou hodin u petičního stánku říkali lidé. Dozvěděl se od kolemjdoucích obyvatel Žižkova o obavě z lidí, kteří se kolem Kliniky sdružují. Místní mu také řekli, že někteří aktivisté v centru Klinika přespávají, a dokonce v něm hostí i jiné osoby, mnohdy jde prý o cizince. Klinika má tedy nepravidelně sloužit i jako ubytovna. „Nemáme to potvrzené, jde o vyjádření z úst občanů, se kterými jsme se bavili,“ dodal Bednář.

Podrobnosti k napadení člena SPD aktivistou z Kliniky Petr Bednář nezná. „Bohužel vám k tomu moc nemohu říci, protože jsem neviděl začátek toho incidentu, bavil jsem se v tu chvíli s občany. Když jsem se otočil, tak jsem pouze viděl, jak ten squater napadá účastníka našeho happeningu. Co tomu předcházelo, o tom jsem z různých zdrojů slyšel různou interpretaci, takže nevím. Byla tam kriminální policie a ta si oba dva tyto pány vzala na služebnu. Jaký je výsledek, jsem se nedozvěděl,“ podotkl Bednář.

Nakonec došlo i na okomentování činnosti zastánců Kliniky na místě happeningu. „Měli tam svůj vlastní petiční stánek a transparent. Skandovali tam. Jejich záměrem bylo znemožnit podepisování naší petice. Úsměvné na jejich protiakci bylo to, že na jejich transparentu bylo napsáno, že nechtějí kanceláře SPD, ale chtějí dům pro seniory. Když jsem jim řekl, že v naší petici máme, že chceme postavit dům pro seniory se stacionářem, tak aby nám tu petici podepsali, protože máme stejný cíl, tak to odmítli,“ řekl Bednář. „Bylo mi sděleno, že si máme najít nějakou jinou budovu, že v Praze jich je dost,“ dodal člen pražské SPD. Dotyčný aktivista se prý otočil a odešel.

Anketa

Těšíte se na vládu ANO a ČSSD s podporou KSČM?

hlasovalo: 11383 lidí

„Lidi k nám chodili a naše řešení se jim velice líbilo, protože dává smysl. Squateři, kteří tam jsou, užívají tu budovu neoprávněně, nemají nájemní smlouvu a i soud v březnu loňského roku rozhodl o vyklizení budovy. Oni toto rozhodnutí soudu ignorují. Občané, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti, jsou povětšinou zoufalí. Spousta politických stran si na tom chtěla nasbírat politické body, například ODS, která je zrovna na radnici. Reálně ale nikdo nic nedělá. Lidé v okolí jsou zoufalí, nikdo s nimi nic nezmůže. Oni si třeba na zahradě dělají oheň, to je zakázané. Tato petice je o tom, že to občané společně mohou změnit, pokud nasbíráme podpisy. Chceme tak donutit zastupitelstvo, aby udělalo místní referendum. Jakmile se to odsouhlasí v místním referendu, tak se to musí přijmout, tedy Klinika bude městskou částí vykoupena a postaví se tam dům pro seniory. Bez podpory občanů to ale nezvládneme,“ burcuje Petr Bednář. obyvatele městské části Praha 3.

Petiční akce se podle něj bude ještě mnohokrát opakovat. Petiční stánek nebude pouze před budovou Kliniky v Jeseniově ulici, hnutí SPD jej plánuje umisťovat i na jiná exponovaná místa na Praze 3, jmenovitě má jít o Náměstí Jiřího z Poděbrad, prostor před nákupním centrem na Floře nebo v parku Parukářka. „Budeme sbírat podpisy, abychom Kliniku dostali z Prahy 3 pryč,“ uzavřel věc rezolutně Bednář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…