FOTO Zeman dostal v Moldavsku pět set lahví vína. Má to ale zádrhel...

23.05.2014 19:13

Prezident Miloš Zeman se v pátek odpoledne vrátil ze čtyřdenní státní návštěvy Rumunska a Moldavska a hned zamířil k volební urně. Během své cesty v Moldavsku se setkal s nejvyššími představiteli a dostal exkluzivní box se zdejšími víny.

FOTO Zeman dostal v Moldavsku pět set lahví vína. Má to ale zádrhel...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s moldavským premiérem

V úterý a středu byl prezident Zeman v Bukurešti na státní návštěvě Rumunska. Jak sám řekl, šlo o první návštěvu české hlavy státu po osmi letech. A při tiskové konferenci v moldavském hlavním městě Kišiněv prezident uvedl, že jde o vůbec první návštěvu prezidenta České republiky v této zemi.

Během jednání českého a moldavského prezidenta došlo na očekávaná témata – ukrajinská krize, situace v separatistickém Podněstří a eurointegrace Moldavska. „Rád bych Moldavsku blahopřál, že koncem dubna byla zrušena vízová povinnost do zemí EU a koncem června bude podepsána asociační dohoda, která byla parafována ve Vilniusu,“ řekl k tomu Miloš Zeman.

Debata o separatistech i vínu

Ohledně situace v samozvané Podněsterské moldavské republice český prezident připomněl, že v letech 1992-2002 byla Moldavská republika rozčleněna do asi deseti oblastí, z nichž každá měla určité pravomoci. Toto dělení bylo ale zrušeno a nepřímo to tak pomohlo k tomu, aby se Podněstří vůbec mohlo odtrhnout. Nutnost decentralizace a federalizace prezident Zeman opakovaně zmiňuje i v rámci řešení ukrajinské krize.

Důležitým faktorem česko-moldavských ekonomických vztahů je dovoz vína z Moldavska. „Chtěl bych doplnit, že Česká republika je největším odběratelem moldavského vína v Evropě a že zde existuje specializovaná česká firma, která se jmenuje Mold Vin a která dováží více než milion lahví dobrého moldavského vína,“ uvedl Zeman v Kišiněvu.

Část vinného sklepu v Moldavsku

Jak prezident prozradil českým novinářům během zpátečního letu do Prahy, o vínu se v Moldávii nejen debatovalo. Miloš Zeman s delegací navštívil také proslavené vinařství Cricova, kde se nacházejí obří vinné sklepy.

„Nejvíc mě potěšilo to, že jsem dostal krásný dárek – box s pěti sty lahvemi nejlepších moldavských vín hned vedle boxu Angely Merkel. Samozřejmě drobný problém spočívá v tom, že ta vína v tom boxu zůstávají, což je impuls k tomu, abych se do Moldávie vracel,“ řekl v letadle prezident republiky.

Detail části boxu s víny a jmenovkou Miloše Zemana. Foto - Jiří Ovčáček, KPR

Ve zmíněném vinařství se nachází celá řada boxů patřících světovým státníkům. Víno, kterým ve vinařství státníky a další významné hosty obdarují, zůstává v boxu uloženo. Vedle Miloše Zemana a Angely Merkel zde má svůj box s vínem také americký ministr zahraničí John Kerry nebo prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Před odletem z Kišiněva do Prahy se český prezident setkal s předsedou moldavského parlamentu a poobědval s premiérem. Zpět do vlasti se Miloš Zeman s delegací vrátil v pátek odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…