FOTO Zeman jedná v Rakousku. Má s sebou i Novákovou a Ťoka

03.04.2019 11:30

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou zahájil hlavní program své návštěvy Rakouska. V paláci Hofburg jedná se svým protějškem Alexandrem Van der Bellenem.

FOTO Zeman jedná v Rakousku. Má s sebou i Novákovou a Ťoka
Foto: Radim Panenka
Popisek: První dáma Ivana Zemanová na návštěvě Rakouska

Česká hlava státu uzavírá kolečko návštěv sousedních zemí po své druhé inauguraci. Prezident Zeman ve středu dopoledne zavítal do prezidentského paláce v Hofburgu, kde po slavnostním uvítacím ceremoniálu zasedl k jednacímu stolu s rakouskou hlavou státu.

Přestože jde o zdvořilostní návštěvu, kdy prezident po svém zvolení dle tradice navštěvuje sousední státy, prezidenti budou probírat i praktické věci česko-rakouských vztahů včetně ekonomiky.



Otázkou je, zda dojde také na palčivé téma jaderné energetiky, které společné vztahy České republiky a Rakouska provází už desetiletí. V této oblasti by mohl nastat výrazný názorový střet. Český prezident je silným propagátorem jaderné energetiky a dalšího budování jaderných elektráren, zatímco Alexander Van der Bellen vzešel ze Strany zelených. Ti tradičně patří k zarytým odpůrcům tohoto způsobu výroby elektřiny.

Během dne ještě prezident republiky zavítá do sídla rakouského parlamentu, kde bude hovořit s jeho šéfem Wolfgangem Sobotkou. Poté Zeman vystoupí na česko-rakouském podnikatelském fóru. Jednání byznysmenů by měli společně zahájit oba prezidenti. Následně vystoupí i čeští ministři průmyslu a obchodu a dopravy Marta Nováková a Dan Ťok.

V úterý navečer, kdy prezident Zeman do Vídně přiletěl, se v prostorách českého velvyslanectví u císařského paláce Schönbrunn setkal s českými krajany. Zeman ocenil hlavně zakladatele a donátora české školy a krajanského spolku v Rakousku Eduarda Haranta a v žertu „vycinkal“ bývalému vídeňskému primátorovi Häuplovi, který byl též přítomen, že po celou dobu své funkce nedal české škole „ani šilink”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…