Facebook jede svoji politickou agendu progresivních liberálů, píše publicista

02.08.2019 10:20

Publicista Pavel Matocha v pátečních Lidových novinách varoval, že společnost Facebook fakticky porušuje českou Ústavu, když v souladu s myšlenkami progresivních liberálů maže nepohodlné příspěvky. Pokud se tomu jasně nepostavíme, prý se nám může brzy stát, že provozovatelé e-mailových služeb budou rozhodovat o tom, co si smíme psát, a Google bude rozhodovat o tom, co smíme číst.

Facebook jede svoji politickou agendu progresivních liberálů, píše publicista
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Tommy Robinson

Češi dříve narození byli zvyklí na to, že komunisté cenzurovali názory, které nebyly v souladu s jediným správným marxisticko-leninským pohledem na svět. Dnes se zdá, že se situace opakuje, jen dominantní ideologií už není Leninovo učení propagované komunistickou stranou, ale myšlenky progresivních liberálů.

Kdo tomu nevěří, může se podle publicisty podívat, co se stane lidem, kteří na Facebooku diskutují o britském krajně pravicovém aktivistovi Tommym Robinsonovi. Facebook zrušil Robinsonovi účet s vysvětlením, že šíří nenávist vůči muslimům. Robinson to však vidí jinak. Prý jen upozorňuje na kriminální aktivity některých muslimských gangů působících ve Velké Británii.  

Ale ať už si o Robinsonových aktivitách myslíme cokoli, měli bychom podle publicisty hájit právo Robinsona vyjadřovat své názory. Facebook však už nedovoluje mluvit nejen Robinsonovi, ale blokují příspěvky i lidem, kteří píší o Robinsonovi.

„Poslední měsíce ukazují, že sociální síť Facebook si jede svoji politickou agendu a cenzuruje některé názory, které se progresivistickým liberálům nelíbí. Vzhledem k dominantnímu postavení Facebooku na trhu není možné se tvářit, že tato společnost stejně jako jiný soukromý podnikatel se může rozhodnout, jaké názory připustí na své platformě a jaké bude potlačovat. Jediným omezením je, že ty názory nesmějí porušovat zákony dané země, což post ‚Tommy Robinson, vězeň svědomí‘ v České republice jednoznačně neporušuje,“ napsal Matocha.

Poté všechny čtenáře důrazně vyzval, aby se proti tomuto způsobu chování postavili, a to dřív, než bude pozdě.

„Buď se tomu postavíme, anebo připustíme, že za rok třeba začne Facebook zakazovat publikování myšlenek Edmunda Burkeho a Adama Smithe a dalších konzervativních myslitelů či sdílení postů amerického prezidenta Donalda Trumpa či kohokoliv jiného, kdo se liberálním progresivistům nebude líbit. A pak dovolíme Googlu, aby na základě politického klíče upravil své vyhledávací algoritmy a rozhodoval tak, o kom nám ukáže pozitivní informace a o kom negativní. A později budou soukromí provozovatelé e-mailových služeb rozhodovat, co si můžeme v e-mailech psát a co již ne?“ zeptal se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…