Fake news škodí zdraví. Cenzoři Facebooku prý mají z práce „hluboké jizvy v duších“

17.09.2019 19:56

Server britského deníku The Guardian se zajímal o to, jak se žije zaměstnancům Facebooku, kteří mají za úkol monitorovat obsah sociální sítě a odstraňovat nenávistný obsah. Zjistil, že někteří z pracovníků v Berlíně si na radikálních článcích a komentářích vypěstovali závislost a schraňovali je jako trofeje. Z dalších zaměstnanců se stali stoupenci radikálních politických uskupení.

Fake news škodí zdraví. Cenzoři Facebooku prý mají z práce „hluboké jizvy v duších“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Část zaměstnanců společnosti Facebook má za úkol monitorovat obsah sdělení na sociálních sítích a odstraňovat nenávistné příspěvky. Britský deník The Guardian zjistil, že tato práce zanechala v duších části zaměstnanců hluboké jizvy. Zanechaly je např. sledované rozhovory bohatých mužů z Evropy nebo Spojených států s dětmi z Filipín, z nichž zmínění muži mámili fotografie se sexuálním obsahem, a to za úplatu pouhých deset dolarů.

Gina, jedna z žen, která obsah Facebooku monitorovala, má za to, že ono množství nenávistného, sexuálního a jiného obsahu, který musejí pracovníci Facebooku sledovat, porušuje lidská práva těchto zaměstnanců. Jeden z pracovníků pod podmínkou anonymity prozradil, že se jeho kolega po pročtení stohů a stohů nenávistného obsahu začal bát lidí. Spí s pistolí blízko po ruce. Další kolegové začali brát drogy a opíjet se.

U části zaměstnanců se ukázalo, že otupěli vůči projevům násilí, nahotě a dalším jevům, které musejí osm hodin denně sledovat. A to ještě „za minimální mzdu“.

Z některých pracovníků této sekce se stali stoupenci radikálních politických uskupení.

Ukázalo se, že další skupina berlínských pracovníků si vytvořila závislost na grafickém obsahu ze sociální sítě a shromažďují do osobních sbírek stále extrémnější příspěvky.

Společnost Facebook však začala celou situaci brát vážně a svým pracovníkům poskytuje psychologickou pomoc, případně je posílá ke specialistům působícím mimo firmu Facebook. Společnost navíc zmírnila pracovní normy. Podle britského listu zaměstnanci původně museli za směnu zkontrolovat tisíc příspěvků denně. V tuto chvíli je počet příspěvků stanoven na maximálně 500.

Zaměstnanci si pod podmínkou anonymity stěžují, že i limit pěti set příspěvků za den je těžké naplnit, protože to v praxi znamená přečíst každou minutu pracovní směny jeden příspěvek. Svou práci považují za důležitou, ale domnívají se, že by společnost měla najmout víc zaměstnanců.

Společnost Facebook v oficiálním prohlášení uvedla, že „moderátoři obsahu dělají životně důležitou práci a udržují komunitu bezpečnou. Svou povinnost postarat se o jejich pohodlí bereme vážně. Úzce spolupracujeme s našimi partnery, tak abychom lidem zajistili podporu, kterou potřebují, včetně různých školení, psychologické podpory a vývojem technologií, které omezí množství grafického obsahu, který musejí lidé zkontrolovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…