Faltýnek doběhl před novináře zadýchaný. Řešili se Schillerovou pivo

11.02.2020 16:16

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová se prý zdrželi při debatě o pivu, takže Faltýnek dorazil na tiskovou konferenci k jednání Sněmovny poněkud zadýchán. Schillerová vysvětlovala, jak je to se sníženou daňovou sazbou na pivo a proč máme tyto sazby tři. Připomněla také sociálním demokratům, co v minulosti podepsali.

Faltýnek doběhl před novináře zadýchaný. Řešili se Schillerovou pivo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

K probíhajícímu jednání Sněmovny se na tiskové konferenci vyjádřili ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Ten tiskovou konferenci odstartoval poněkud netradičně. Doběhl k pultíku a udýchaně prohlásil: „My jsme se s paní ministryní trošičku zakecali u mě na klubu.“ „Pracovně, samozřejmě,“ dodala okamžitě Schillerová. „Řešili jsme daň na pivo,“ dodal ještě se smíchem Faltýnek. Od ucha k uchu se usmívala i Schillerová.

Faltýnek poté už s vážnou tváří prohlásil, že ANO chce Nejvyššímu kontrolnímu úřadu umožnit kontrolovat statutární města, firmy se státní účastí, kraje „a v neposlední řadě i Českou televizi a Český rozhlas“.

Pokud jde o volbu ombudsmana, poslanci ANO prý budou mít volné hlasování a bude na každém z nich, komu dají přednost.  

Poté si vzala slovo Schillerová, aby popsala změny v daňovém řádu. Vláda prý chce, aby daňoví poplatníci mohli daňová přiznání vyplňovat v obýváku a pohodlně komunikovat s berními úředníky on-line. „Tu první část on-line finančního úřadu chci spustit letos 1. 12. a druhou část někdy v polovině roku 2021,“ oznámila šéfka státní kasy.

Daňové kontroly by prý napříště mohly být ukončeny i neformálně jediným e-mailem.

A pak došlo na pivo. Schillerová zdůraznila, že ANO a ČSSD společně hlasovaly pro tři různé sazby na zdanění piva a bylo by pro ni proto překvapením, kdyby teď přišly s jakýmkoli návrhem na změny. „V tuto chvíli se nemám k čemu vyjádřit, protože nemám nic konkrétního na stole,“ uvedla ministryně.

„My jsme měli snížení DPH na točené pivo i v programovém prohlášení vlády, což podepsali oba koaliční partneři. V souladu s tímto programovým prohlášením vlády jsme postupovali, to znamená, snížili jsme DPH na točené pivo. A já bych jenom chtěla připomenout, to není nic nového, snížit DPH na alkohol podle evropské směrnice, protože DPH je harmonizovaná daň a samozřejmě to bylo vyloženo i soudním dvorem EU poměrně jasně, můžeme pouze tehdy, pokud je ten alkohol součástí stravovací služby,“ řekla Schillerová. „Ve stravovací službě, kde vás někdo obslouží, kde máte hygienické zázemí, kde si k tomu sednete. Takže to je jediná změna,“ dodala na vysvětlenou.

Koalice prý prosadila tento návrh, aby pomohla hospodským.

Faltýnek nakonec vysvětloval, proč poslanci hnutí ANO nepodpoří zařazení mimořádného bodu o situaci na Ministerstvu dopravy a údajnému úplatku pro exministra dopravy Vladimíra Kremlíka a dalších problémech. Hnutí ANO řídí tento resort nepřetržitě už sedm let.

„Pokud bychom měli podpořit všechny mimořádné body, tak neuděláme vůbec nic,“ pravil Faltýnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…