Faltýnek o poslední schůzce s Válkovou: Helence jsem donesl negativní články z novin a dohodli jsme se...

17.02.2015 18:18

Byla ministryně spravedlnosti Helena Válková dotlačena k rezignaci hnutím ANO i přes svou vůli ve funkci pokračovat? Proč musela odejít právě teď? V čem bude podle hnutí lepší Robert Pelikán, kterého navrhli na post ministra spravedlnosti? I na to odpovídal v pravidelném pořadu Dvacet minut Radiožurnálu předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Faltýnek o poslední schůzce s Válkovou: Helence jsem donesl negativní články z novin a dohodli jsme se...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Na první otázku o tom, zda byla Válková k rezignaci dotlačena hnutím ANO, Faltýnek reagoval: "Já nevím, já jsem s Helenkou Válkovou mluvil v posledních týdnech dvakrát a rozhodně to nebylo jednání o rezignaci... Donesl jsem jí ukázat články z novin, které negativně psaly o její působnosti ve funkci. Já jsem jí říkal, že některé věci jdou pomalu a ona s tím souhlasila, bavili jsme se o její práci ve sněmovně, ale nebyl to nátlak k demisi. Nakonec jsme se domluvili, že skončí do konce února,“ řekl Faltýnek.

Pak v pořadu několikrát zopakoval, k jaké dohodě mezi ním a Válkovou došlo, a sice, že skončí svou funkci ke konci února. Naznačil také, že podle jeho názoru sehrála svou roli v jejím odvolání média. Snažil se tak potlačit fakta, která mu sdělovala moderátorka, když citovala deník Právo, pro nějž exministryně uvedla, že se cítí odvolána v čase, kdy má před sebou rozdělanou práci a navíc dílčí úspěchy například v podobě zákona o státní službě.

"Válková nastartovala justici, ale některé věci se nestihly udělat dost rychle a tak jsme chtěli, aby se toho rezortu ujal někdo, kdo ty věci postrčí trochu dopředu, " řekl Faltýnek a dodal, že doufá, že nový ministr Pelikán bude v těchto věcech daleko razantnější.

Válkové rovněž poděkoval za její přípravu zákona o exekucích, stejně tak vyzdvihl Pelikánův podíl na jeho tvorbě. "Myslím si, že oba odvedli slušnou práci, a je dobře, že si jej stanovili jako prioritu, protože se to týká milionů lidí a je třeba před exekutory lidi bránit, " řekl Faltýnek.

V pořadu přišla na přetřes i současná situace kolem ministra obrany Martina Stropnického. Toho Faltýnek podpořil, když řekl, "že pokud se někomu nelíbí, že se ministr málo vyjadřuje za hnutí ANO a účastní se méně politických akcí, je to tím, že práci ministra vykonává na sto procent a není v lidských silách dělat ministra a politiku hnutí zároveň".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…