Faltýnek se rozjel v ČT: Babiš mimo vládu? Nepřipadá v úvahu. Je to předseda strany, lídr hnutí, dostal 48 tisíc preferenčních hlasů, lidé ho volili

23.10.2017 23:15

V pondělních Událostech, komentářích v ČT byl hostem moderátora Lukáše Dolanského první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Hlavním temátem bylo povolební vyjednávání.

Faltýnek se rozjel v ČT: Babiš mimo vládu? Nepřipadá v úvahu. Je to předseda strany, lídr hnutí, dostal 48 tisíc preferenčních hlasů, lidé ho volili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Otázka kdo s kým bude vládnout visí ve vzduchu a hnutí ANO už má za sebou celkem pět jednání se stranami, které se dostaly do sněmovny, konkrétně s KSČM, STAN, ČSSD, KDU-ČSL a s SPD. „Beru to tak, že to je zahřívací kolo, máme na to měsíc a nejsme pod časovým tlakem. Prezident avizoval, že sněmovna bude svolána až kolem dvacátého listopadu. Do té doby se chceme dohodnout na ustavující schůzi sněmovny, kde jde o volbu předsedy a mistopředsedy,“ upřesnil Faltýnek s tím, že už přemýšlí i o sestavení vlády.

S KSČM prý hnutí ANO diskutovalo pouze o fungování sněmovny, o koalici s ní nemá hnutí zájem. Naopak kdo nemá zájem o koalici s ANO je hnutí STAN. „Co se týká ČSSD, tak sám jsem říkal, že by bylo dobré oslovit stávající koaliční partnery a probrat fungování ve sněmovně a zeptat se na jejich potenciální účel ve vládě. Sociální demokracie to definitivně nevyloučila, stejně tak KDU-ČSL, ale ti avizovali, že budou v opozici,“ upřesnil Faltýnek.

Poslední jednání mělo hnutí ANO s SPD Tomia Okamury, se kterým ale ANO do koalice jít nechce.

Na otázku, jestli důvodem neochoty stran utvořit s ANO koalici není to, že hnutí čtyři roky lidem tvrdilo, že právě ony strany je okrádají, si Faltýnek nemyslí. „Není to naše chyba, my roky vládli v koaliční vládě a před volbami i po volbách stále pokračujě politická kampaň. Ta vláda měla dobré výsledky,“ uzavřel Faltýnek.

Jako vítěz voleb chce ANO na pozici předsedy Poslanecké sněmovny navrhnout Radka Vondráčka. „On už tuto funkci zastával jako první místopředseda, takže má jistě zkušenosti,“ dodal Jaroslav Faltýnek.

Jestli je hnutí ANO ochotno vyměnit koaliční vládu za předsedu Poslenecké sněmovny, je prý zatím otázkou. „Naše pozice je teď taková, že navrhujeme Radka Vondráčka na předsedu, to je náš nejbližší krok, abychom pokračovali dál,“ řekl Faltýnek a dodal, že zatím od partnerů ve sněmovně nezaznamenal proti Vondráčkovi zásadní výhradu.

Obvinění Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO je pro mnohé potenciální koaliční partnery strany problém. Možnost, že by se Babiš neúčastnil vlády, aby ANO mohlo vládu sestavit, podle Faltýnka nepřichází v úvahu. „Pan Babiš je předseda strany, lídrem hnutí, dostal čtyřicet osm tisíc preferenčních hlasů, lidé mu věří a volili jeho,“ uzavřel Faltýnek s tím, že účelová pseudokauza Čapí hnizdo mě nezajímá.

 

reklama

autor: dah

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …