Faltýnek v ČT připomněl, proč Babiš vstoupil do politiky. V tu chvíli se už Němcová neudržela

25.10.2015 14:14

Hosty první části nedělních Otázek Václava Moravce byli Jaroslav Faltýnek (ANO) a Miroslava Němcová (ODS), kteří společně s Moravcem řešili současnou krizi na pražské radnici, problém mimořádných schůzí v Poslanecké sněmovně, ale i vstup Andreje Babiše do politiky.

Faltýnek v ČT připomněl, proč Babiš vstoupil do politiky. V tu chvíli se už Němcová neudržela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Nechci spekulovat, zdali je odvolání Michala Haška z radnice hlavního města oslabením vlivu paní Kleslové, protože o tom nemám žádné informace,“ řekl místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v televizi s tím, že je to otázka spíše na stranického šéfa Andreje Babiše. „Chci říci to, že za paní Krnáčové nevznikly v Praze žádné škody. Hnutí ANO nebude měnit primátorku a určitě se shodnu s paní Němcovou na tom, že má v Praze hlavně vše fungovat,“ řekl po chvilce ke krizi v hlavním městě.

Podle Miroslavy Němcové je chování členů hnutí ANO tristní, a to především kvůli tomu, že se problém stal v hlavním městě. „Bylo jasné, že Adriana Krnáčová přichází do hlavního města České republiky, aniž zná jeho elementární prvky, strukturu, magistrát a jeho historii,“ řekla k celé kauze Němcová, podle které se její strana z toho, co se v Praze děje, ani nemůže radovat. „Došlo tam podle mě ke střetu dvou křídel v ANO. Paní Kleslová si to asi vyložila tak, že když vyšly na povrch nějaké její nákupy nemovitostí, tak se chtěla pomstít tomu druhému křídlu,“ popsala posléze, jak je to v jejích očích.

ODS si prošla bolavou očistou. Langer se jí nedotkne

Následně se v pořadu řešily problémy Babišova hnutí v dalších statutárních městech, protože členové ANO sedí v čele sedmi měst a hned ve čtyřech byly nějaké problémy. „Je určitě daní našeho úspěchu v parlamentních volbách, že se do hnutí v některých městech dostali někteří lidé, kteří v tom mají své zájmy,“ přiznal Faltýnek s tím, že ale Ostrava i Brno fungují v pořádku, a i Karlovy Vary po určité obměně teď klapou.

To místopředsedkyně opoziční ODS dostala pro změnu prostor k tomu, jak je na tom momentálně její strana. „Už jsme určitě prošli velkou, těžkou, očistnou, bolavou fází,“ řekla u Moravce Němcová, která předpokládá, že kauza Ivana Langera už se její partaje nedotkne. „Krajské volby jsou nicméně velmi ošemetné a nikdy nevíte, co lidi přiměje jít k volbám,“ poznamenala s tím, že i když se podle ní ODS na nejbližší volby připravuje, je nyní předčasné soudit, jak dopadnou.

„Nepovedlo se nám bohužel vysvětlit občanům, v čem jsou kraje důležité, ať už jde o školství, sociální služby či něco jiného,“ podpořil Faltýnek tvrzení Němcové, že ke krajským volbám chodí málo lidí.

Drahé obstrukce ODS

„Nechci skákat panu Faltýnkovi do řeči jako jeho předseda pan Babiš,“ vmetla pak místopředsedovi ANO Němcová při diskusi o členských základnách obou stran zkušenost z předešlých Otázek Václava Moravce, kde se ministr financí utkal v duelu s Miroslavem Kalouskem, a šťouchla si do jeho strany a celé vládní koalice i v tom, že zbytečně svolávají mimořádné schůze, kterých má současná vláda už třináct, přičemž předcházející Nečasova vláda jich měla během své funkce jen šestnáct.

„Dal jsem si práci se statistikami. Jedna hodina jednání stojí přes půl milionu korun. Obstrukce ODS nás stály přes třináct milionů korun. Sice vede TOP 09, která proobstruovala přes dvacet milionů, ale ODS vede, protože vzhledem k počtu jejích poslanců to vychází na víc,“ pustil se následně do Němcové místopředseda hnutí ANO.

„Když se řešila poprvé EET, chyběl zpravodaj a nebyl to zpravodaj z opozice, ale z KDU-ČSL. Nastal zmatek, hledal se zpravodaj. Vy si vystačíte s obstrukcemi sami,“ vmetla mu pak na oplátku Němcová s tím, že když se pro změnu řešila Česká pošta, na mimořádnou schůzi nedorazil žádný vládní člen, a tak se schůze nemohla konat.

Došlo ale i na komentování Andreje Babiše a jeho vstupu do politiky, což už Babiš kdysi označil za důsledek předchozího působení ODS. „My jsme Andreje Babiše rozhodně nezplodili,“ bránila svou stranu u Moravce Němcová, podle které byl současný ministr financí napojený na vlivné politiky už dříve. „Zajímaly by mě všechny fotky, na kterých je Andrej Babiš, abychom věděli, kdo ho zplodil,“ podotkla dále Němcová, která řekla, že ho zplodil byznys. „Má mafiánské způsoby, o čemž vypovídá například vypálení pole konkurenčnímu zemědělci,“ dodala s tím, že se jí nelíbí ani to, že Babiš díky svému působení v politice profituje ve vlastní firmě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…