Fašista, a těžce dýše. Piráti jdou najisto. Výsměch Peksovi přímo z ODS

12.08.2021 21:00 | Ze sítí

Europoslanec ODS a někdejší předseda strany Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil se pobavil nad výrokem pirátského europoslance a předsedy Evropské pirátské strany Mikuláše Peksy, jenž členy unijní frakce, v níž občanští demokraté působí, označil za fašisty. Zahradil nato naznačil, že by z Peksových prohlášení mohlo vzniknout přetočení scénky z oblíbeného filmu režiséra Jana Svěráka Obecná škola: „Jen si pískej fašisto, Piráti jdou najisto,“ baví se nad pirátským europoslancem.

Fašista, a těžce dýše. Piráti jdou najisto. Výsměch Peksovi přímo z ODS
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
Peksa na občanské demokraty zaútočil v rámci rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, když se vyjadřoval k deklaraci lídrů 16 politických stran ze 14 zemí Evropy, jež kritizuje Evropskou unii za přílišné zásahy do suverenity jednotlivých států a jejich pravidel. V deklaraci píší, že se obávají, aby se z Evropské unie nestal „superstát zbavený evropských tradic, sociálních institucí a morálních zásad“. Signatáři této deklarace prohlašují, že evropské mainstreamové konzervativní strany opustily tradiční židovsko-křesťanské hodnoty. Deklaraci podepsali například italský politik Matteo Salvini, maďarský premiér Viktor Orbán a francouzská politička Marine Le Penová.

„V Evropském parlamentu si ptáci cvrlikali, že tyto dvě fašistické skupiny, které tam fungují, chtějí spolu nějakým způsobem spolupracovat a těsněji se propojit. Jejich deklarace není o ničem jiném, než že testují nějakou ochotu spolupracovat, proto opakují rétoriku, kterou mají společnou. Není pro ně jednoduché najít společnou řeč, protože v té frakci ECR (Evropští konzervativci a reformisté) funguje například ODS, ve frakci ID (Identita a demokracie) funguje české hnutí SPD a mezi národními stranami existuje rivalita. Česko není jediná země, kde by existovaly spory tohoto typu. Hledají společnou cestu, jak spolupracovat na prosazování fašistické agendy, akorát u nich je největší problém, že se nemohou dohodnout, kdo bude nejvyšší führer, takže kráčejí postupnými kroky,“ spustil pirátský europoslanec k partaji Evropští konzervativci a reformisté, jejímiž členy jsou europoslanci ODS a které dříve předsedal Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jan Zahradil na jeho slova reagoval přednesem lehce poupravené scény z filmu „Obecná škola“. „Co to leze ze své skrýše? Fašista, a těžce dýše. Jen si pískej fašisto, Piráti jdou najisto. Dovrzal jsi, fašisto, tu svou píseň smrti. Piráti jdou najisto, společně tě drtí,“ parafrázoval „volně podle předlohy“ europoslanec ODS.  

Původní filmovou scénku můžete zhlédnout zde:

Peksa na svých slovech trvá i po vlně kritiky. „Pokud se někdo prezentuje krajně pravicovými názory a do politiky tahá Mussoliniho příbuzné, aby to podpořil, proč bych mu neměl říkat fašista?“ zaznělo od něj s tím, že ve frakci ECR mají převahu europoslanci z polské PiS a italských Bratří Itálie. Co se týče Mussoliniho příbuzenstva, brzy by se označení fašistů měli začít i obávat i koaliční partneři Pirátů – Starostové. Zazněla připomínka, že v jejich frakci působila v minulém volebním období Alessandra Mussoliniová, jiná z potomkyň italského duceho.

V diskusi pod Zahradilovým příspěvkem pak přistála i připomínka slov šéfa ODS Petra Fialy, který tvrdil, že: „Piráti nejsou nepřátelé“. Zdali je tomu tak i poté, co jsou europoslanci jeho strany od jednoho z čelných představitelů Pirátů označováni za fašisty, je otázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …