Feministky se nevyplatily. Zavřeli jim web, a už naříkají

10.11.2023 20:40

Americký feministický web Jezebel byl po 16 letech zrušen a propuštěno bylo 23 zaměstnankyň včetně všech přispěvatelek. Web se podle mateřské společnosti G/O Media už nevyplatilo provozovat a nikdo ho nechtěl odkoupit. Propuštěné novinářky tvrdí, že jde o „kruté rozhodnutí“, přičemž web Jezebel podle nich za poslední roky platil za pilíř neohrožené žurnalistiky a důležitých kulturních komentářů. Na webu se přitom objevovaly články jako „Deset dní v životě tamponu“ nebo „Ženy zachraňují ekonomiku“.

Feministky se nevyplatily. Zavřeli jim web, a už naříkají
Foto: Repro Youtube
Popisek: Feministky na demonstraci - ilustrační foto

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Společnosti G/O Media zastavila provoz slavného feministického serveru Jezebel, propustila všech 23 zaměstnanců, resp. zaměstnankyň, a to v rámci restrukturalizace. Dříve extrémně populární web už se prý z online reklamy nevyplatilo provozovat a nenašel se pro něj žádný kupec. Novinářky a přispěvatelky to označují za kruté rozhodnutí.

„Jsme zdrceny, i když nás neschopnost G/O Media vést naše webové stránky a jejich kruté rozhodnutí o jejich zrušení sotva překvapí,“ uvádějí v prohlášení, jak informuje server Deadline.com. „Jezebel byla od roku 2007 pilířem neohrožené žurnalistiky a důležitých kulturních komentářů a nesmazatelně se zapsala do mediálního prostředí,“ tvrdí členky Sdružení amerických spisovatelů.

„Uzavření Jezebel také zdůrazňuje zásadní nedostatky modelu médií postavených na reklamě, kde obavy o ‚bezpečnost značky‘ omezují zpeněžování obsahu u největších a nejdůležitějších příběhů dne – příběhů, které vytvářejí obrovskou návštěvnost, protože je lidé čtou a sdílejí,“ uvádí přispěvatelky s tím, že u jejich nejčtenějších článků nefungovala online reklama, protože byly moc kontroverzní.  

„Dobře řízená společnost by se od reklamního modelu odklonila, ale místo toho značku kvůli své strategické a obchodní neschopnosti zcela uzavírá. Jezebel byla dobrá webová stránka,“ dodávají autorky, že řešením mohlo být také snížení platů u vedení mateřské firmy G/O Media.

Generální ředitel společnosti G/O Media Jim Spanfeller oznámil ukončení činnosti a propouštění ve čtvrtek v dopise zaměstnancům s vysvětlením, že určitě nejde o neúspěch samotného feministického webu. „Od tohoto týdne činíme velmi, velmi těžké rozhodnutí pozastavit vydávání Jezebel. Málokteré rozhodnutí v průběhu mé kariéry bylo tak mučivé a chci, aby bylo jasné, že to v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ není odrazem práce redakčního týmu Jezebel,“ napsal Spanfeller s tím, že web nikdo nechtěl koupit.

Web Jezebl se proslavil články jako „Deset dní v životě tamponu“, kde autorka popisuje, co by se stalo, když by jí v těle na tak dlouhou dobu uvízl tampon. Jezebel se věnovala také vztahům slavných amerických párů, ale třeba i politice a ekonomice. Podle nedávného článku dokonce americké ženy zachraňují ekonomiku země, protože hodně utrácejí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …