Fendrych: Problémy s dotacemi mohou Babišovi zvýšit preference. Modleme se, ať to s EU vyřeší

14.12.2018 8:35

„Česko se ocitlo v absurdní situaci,“ říká komentátor na serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych v souvislosti s faktem, že kvůli českému premiérovi Andreji Babišovi nebude Evropská komise vyplácet holdingu Agrofert žádné dotace. „Modleme se, ať problém vyřeší,“ dodává s tím, že absurdní může být opět to, že zastavení dotací kvůli jeho střetu zájmů mu může opět zvednout preference.

Fendrych: Problémy s dotacemi mohou Babišovi zvýšit preference. Modleme se, ať to s EU vyřeší
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Úvodem svého textu Fendrych zdůrazňuje, že kvůli Andreji Babišovi, který nás chtěl přivést na špičku Evropy, přestala do země proudit část evropských peněz. A nejde prý o žádné drobné. Upřesnil, že jen loni kupříkladu Agrofert získal na dotacích či dotovaných výkupních cenách elektřiny z obnovitelných zdrojů skupině rekordní 2,1 miliardy korun (jeho konsolidovaný zisk činil 4,8 miliardy).

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

Celé Česko pak v roce 2017 z EU získalo o 55,4 miliardy korun více, než do EU odvedlo, předloni pak dokonce o 80,6 miliardy korun víc. Obrovské sumy, vyčíslil dál komentátor.

„Zastavení byť i jen části dotací proudících do Česka zcela jistě není v našem národním zájmu. Vztah Babiš-premiér-Agrofert nás prokazatelně poškozuje,“ dodal Fendrych s tím, že ideální by bylo, kdyby se od firmy, ze které mu plynou nemalé zisky, zcela odstřihl a ukázal, že dal politice a zemi přednost před byznysem.

„Normální Čech si přeje, aby země prosperovala a měla kvalitní vládu, která nám pomáhá v zahraničí,“ dodává komentátor. S čím se podle komentátora absolutně neslučuje to, že se naopak z předsedy vlády Babiše s tolika aférami stává čím dál větší problém.

„Je to paradox, když viditelně touží uspět v zahraniční politice a má na to předpoklady,“ říká k Babišovým aktivitám v zahraniční politice Fendrych. „Přejme si, aby Babiš problém s Evropskou komisí rychle a uspokojivě vyřešil,“ dodává s tím, že doma dál drží premiér ublíženeckou pózu, když uvedl, že Antibabiš se přenesl z českého parlamentu. „Dělat ze sebe oběť v Česku podle něj funguje,“ míní komentátor.

Z dopisu, který Babiš zaslal komisaři Oettingerovi, ale Fendrych soudí, že společně s Agrofertem nehodlá s Bruselem válčit. „Babiš prostě musí svůj střet zájmů definitivně vyřešit, potýkat se s Bruselem je to poslední, co dnes Česko potřebuje,“ zdůrazňuje.

Kvůli Babišovu údajnému střetu zájmů na nás ale nejsou naštěstí prý upřeny oči celé Evropy. „Devětadevadesát procent lidí v Německu, ve Francii, Belgii a v jiných zemích o jeho existenci nemá tušení,“ píše a zmiňuje, že tak jako tak doma premiérem zůstane.

Nálady tuzemských voličů, které jsou podle Fendrycha tak nevypočitatelné a absurdní, že zastavení dotací klidně Babišovi zvedne preference. „Je v našem bytostném zájmu, aby Babiš Evropskou komisi uklidnil a aby v zahraničí maximálně uspěl. Přejme mu to,“ uzavírá.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…