Fendrych po Václaváku: Rajchl sliboval blokády a stávky, ale je slabý...

17.04.2023 19:22 | Komentář

K protivládnímu protestu organizovanému Jindřichem Rajchlem (PRO) se vrátil ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz komentátor Martin Fendrych. „Je poněkud zoufalé to celé sledovat, na pódiu série manipulátorů, dole dav nespokojených,“ konstatuje.

Fendrych po Václaváku: Rajchl sliboval blokády a stávky, ale je slabý...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace Česko proti bídě. Na Václavské náměstí přišly desetitisíce lidí

„Témata protivládních demonstrací, které se od loňska v Česku objevují, mají stále stejnou strukturu: svrhnout vládu bez voleb, boj za mír, který ale agresor odmítá, a tvrzení, že u nás skončila svoboda, což se nejeví jako reálné. A pak chyby koaliční vlády Petra Fialy z ODS – ty reálné jsou a zřejmě i budou dál,“ poznamenává úvodem Fendrych.

Zároveň se zabývá tím, že při nedělní demonstraci nebyl naplněn slib, který dal Rajchl na demonstraci minulé – týkající se blokády vládních budov a generální stávky, pokud vláda nevyhoví požadavkům demonstrantů. „Rajchl rád slibuje, rád vyhrožuje, ale v reálu je nakonec slabý,“ konstatuje Fendrych. 

„Ani Rajchl, ani protestující nemají návod, jak českou situaci rychle a rapidně zlepšit, jak zastavit inflaci, jak vyhnat Rusy z Ukrajiny. Je poněkud zoufalé to celé sledovat, na pódiu série manipulátorů, dole dav nespokojených,“ konstatuje Fendrych a pozastavuje se mimo jiné nad tématy, která z pódia zaznívala, ale s bídou, proti níž se protestovalo, pramálo souvisela – například přijetí zákona o manželství osob stejného pohlaví.

„Postoj ‚chceme mír‘ se stal velmi důležitým, základním momentem protestů. Je to postoj jak osobní, mnoho lidí se k němu připojí, tak živený z Ruska. Úzce souvisí s voláním po vystoupení České republiky z NATO. Tady je kremelský vliv velmi silný,“ sdělil Fendrych.

„Důležitý a krutý byl nedělní kontext. Lidé volali po míru v době pravoslavných Velikonoc, jednoho ze dvou největších křesťanských svátků. Zcela pominuli fakt, že ruský prezident Vladimir Putin, jehož vojska loni v únoru na Ukrajinu zaútočila, i o Velikonocích v napadené zemi bombardoval a vraždil. Těsně před svátky se objevilo děsivé video, na kterém voják, s vysokou pravděpodobností bojující na ruské straně, uřízl hlavu ukrajinskému zajatci. Působí zoufale a děsivě, když lidé chtějí ‚vyjednávání‘ a tvrdí, že je možné s Putinem dohodnout mír,“ dodává. 

Rajchl podle něj hraje svou hru, která nemá s realitou na Ukrajině nic společného. Sice, jak píše Fendrych, vyzývá, ať lidé nenosí na protesty ruské vlajky, aby nevypadal prorusky, ale pracuje pro Putina. 

„Rajchl je při chuti, lidé nespokojení, demonstrace budou pokračovat. Jak zareaguje Fiala? Vymění slabé či nedůvěryhodné členy vlády? Zbaví se lidí, jako je ministr financí Zbyněk Stanjura z premiérovy ODS? Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL? Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS? Nezdá se, že by k tomu měl dost síly. Doma mu odvaha chybí. Slabostí však tvrdě nahrává lidem jako Rajchl a Babiš. Stačí se podívat na vývoj preferencí,“ zakončil Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kdo to je ten chytrý fendrych, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 17.04.2023 19:32:35
není to náhodou ten, co vykládal kufry na ruzyňském letišti? Tak ten tomu určitě rozumí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…