Fiala: Lídři sněmovních stran se shodli na migraci, další témata budou následovat

15.03.2018 21:10

Lídři sněmovních stran se na dnešní schůzce o zahraniční politice shodli na českém postoji k evropské migrační politice, k dalším tématům by se mohli dostat na příštím jednání ve stejném formátu. Novinářům to dnes řekl předseda ODS Petr Fiala, který setkání předsedů stran inicioval. Fiala je přesvědčen, že diplomacie není jen věcí vlády a české národní zájmy lze hájit i na stranické a parlamentní úrovni.

Fiala: Lídři sněmovních stran se shodli na migraci, další témata budou následovat
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Z debaty, která se týkala našich postojů ke kvótám a dalšímu vývoji migrační politiky, jsem měl dojem skutečné shody napříč politickým spektrem, tam české národní zájmy jsou jasné,“ uvedl Fiala po setkání, které hostil předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO). Jednání se zúčastnili předsedové všech stran zastoupených ve Sněmovně s výjimkou Vojtěcha Filipa (KSČM), který za sebe poslal zástupce.

Babiš později ve Sněmovně hodnotil schůzku jako pozitivní a dodal, že na většině témat se přítomní shodli. „Je velice důležité, aby strany ve Sněmovně měly stejný názor na zahraniční politiku,“ prohlásil premiér. Stejně důležité je podle něj, aby za česká témata bojovali také čeští europoslanci.

Fiala novinářům řekl, že by chtěl, aby strany našly také společné stanovisko k budoucímu vývoji EU. „To jsou otázky, ke kterým se můžeme dostat příště,“ míní. Další schůzka by se podle něho měla odehrát nejspíš v květnu. Její svolání je na Babišovi, dodal Fiala.

Jednání o zahraniční politice Česka na stranické úrovni je podle šéfa občanských demokratů důležité i kvůli tomu, že Česká republika nemá vládu s důvěrou. I tak je podle Fialy nutné, aby země dál prosazovala své zájmy. „Nezapomínejme, že diplomacie se nedělá jen na úrovni vlády, je taky diplomacie parlamentů, jsou možnosti, které máme ve frakcích v Evropském parlamentu,“ podotkl. „Pokud se shodneme na určité národní pozici všichni, tak ji můžeme šířit všemi kanály,“ dodal.

Z dalších témat zahraniční politiky se na schůzce mluvilo například o přesunu české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma, bilaterálních vztazích České republiky, nadcházejícím rakouském předsednictví v EU nebo aktuální situaci v Turecku, řekl novinářům při odchodu ze Strakovy akademie předseda Starostů Petr Gazdík. Gazdík očekává, že pokud budou tato jednání pokračovat, zvýší to váhu Česka na mezinárodní scéně.

Jako překvapivě věcnou a konstruktivní schůzku ohodnotil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Šéf Pirátů Ivan Bartoš novinářům řekl, že pozice stran se paradoxně neliší. „Není příliš rozdíl v tom, co ty strany zastávají vůči postojům k EU a evropské integraci. Bohužel strany v rámci kampaní využívají témata, jak se jim zlíbí,“ uvedl.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury z informací, které zazněly na schůzce, plyne, že „problém nelegální migrace do Evropy, která není pod kontrolou, nekončí a EU je nereformovatelná“. Okamura to uvedl v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…