Fiala: Rusko překračuje meze lidskosti, útočí na civilisty a civilní infrastrukturu

20.06.2023 14:40

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil na bezpečnostní konferenci Jagello na Pražském hradě – s podtitulem Naše bezpečnost není samozřejmost. Tvrdě kritizoval Ruskou federaci. Vypočítával ruské válečné zločiny napáchané na Ukrajině. A konstatoval, že Česko se i v této bezpečnostně složité situaci zachovalo přesně tak, jak mělo. „Bezpečnost státu záleží doslova na každém z nás,“ zdůraznil předseda vlády.

Fiala: Rusko překračuje meze lidskosti, útočí na civilisty a civilní infrastrukturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

V loňském roce proběhla bezpečnostní konference na Pražském hradě krátce po vpádu Ruské federace na Ukrajinu. Dnes lze k této válce podle Fialy říct několik věcí.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
„Situace na frontě zůstává vážná, což nás staví před mnohá rizika. A za druhé, Česká republika v nových zkouškách zatím dokázala obstát velmi dobře,“ ocenil Fiala před kamerami ČT. Poslední rok ukázal, že Rusko je v rámci své agrese ochotno překročit prakticky všechny meze. I meze lidskosti. Seznam válečných zločinů na Ukrajině se neustále rozrůstá a jejich krutost stupňuje. Mohu tady připomenout útoky na civilisty, civilní infrastrukturu, bombardování nemocnic, dlouhodobé ohrožování bezpečnosti Záporožské jaderné elektrárny, zničení Kachovské přehrady a s tím související humanitární a ekologickou katastrofu, a tak bychom mohli pokračovat,“ nešetřil kritickými slovy na adresu Ruska předseda české vlády.

V tuto chvíli se podle něj nezdá, že by válka mohla skončit v nejbližší době. Podle premiéra hrozí spíše zamrznutí ruské agrese, protože by tento stav vyčerpal všechny strany a ohrožoval by i Evropu. „Proto my společně, spolu s mezinárodním společenstvím, musíme přispět k odvrácení tohoto scénáře. Musíme se snažit o to, aby scénář zamrzlého konfliktu nenastal,“ varoval Fiala s tím, že se Česko ve složité bezpečnostní situaci zachovalo tak, jak mělo. Zamrznutí konfliktu by mohlo unavit evropskou veřejnost, která by se mohla ptát, zda je nadále třeba podporovat bránící se Ukrajinu. Podle Fialy to rozhodně potřeba je.

Na konferenci zdůraznil, že Česko investuje do své obrany, což je investice do budoucnosti, přičemž je přitom využívána spolupráce s českými firmami, Jednoznačně platí, že čím silnější bude český obranný průmysl, tím silnější a bezpečnější bude celá naše země,“ upozorňoval na konferenci Fiala.

„Mohu zde prohlásit, že Česká republika ve všech zásadních věcech reagovala správně. Začali jsme napravovat naše bezpečnostní slabiny a opakovaně jsme prokázali, že jsme členy euroatlantického prostoru,“ nechal se slyšet Fiala s tím, že bezpečnost Česka je jednou z priorit, a to i navzdory nelehké ekonomické situaci republiky.

Zdůraznil, že vláda podepsala smlouvu o prohloubení obranné spolupráce s USA, čímž jeho kabinet napravil váhání předchozích vlád. Dohoda DCA upravuje právní rámec, ve které by na českém území mohli působit američtí vojáci, pokud by Česko potřebovalo jejich pomoc.

„To, co tato dohoda naopak nezakládá, je automatický pobyt amerických vojáků na našem území. O tom bude vždy rozhodovat Parlament,“ zdůraznil také Fiala.

Věnoval pozornost i energetické bezpečnosti Česka. I ta je podle něj zásadní a bylo důležité odpoutat Česko od ruských dodávek energetických surovin, včetně rozšíření ropovodu TAL, aby Česko mělo dostatek neruské ropy. Daří se naplňovat i zásobníky plynu. Česko by chtělo využít plovoucích terminálů v Nizozemsku, v Německu a v Polsku.

Nakonec konstatoval, že bezpečnost není zadarmo. Česko musí plnit své závazky v NATO, ale nejen to. „Bezpečnost státu záleží doslova na každém z nás,“ uzavřel svůj proslov Fiala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je možné,aby tak lhal a ani se nazačervenal?!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 20.06.2023 16:30:49
Vehnal nás do války.Zničil zdroje levné energie.Rozjel inflaci.Potopil průmysl.Zničil úspory obyvatel.Zavedl brutální zdražování.Co ještě stačí zničit,než se ho zbavíme?!

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …