Fiala: Sankce dopadnou na Rusko tvrdě. Plyn bude. Ale z jeho strany znějí docela jiné věci

23.02.2022 15:13 | Ze sítí

Reakcí Evropské unie na vstup vojáků Ruské federace do separatistických republik na východě Ukrajiny budou sankce. Dle premiéra Fialy na Rusko dopadnou tvrdě. Ale od jiných členů ODS se ozývá, že jimi EU nic moc nezmůže a válku tím rozhodně nevyhraje. „Citáty Václava Havla, vyvěšené vlajky na radnicích, ani vlaječky na profilových fotografiích, válku opravdu nevyhrají,“ komentuje zastupitel Prahy 8 Martin Cibulka. „Bude-li válka, připravme se na to, že budeme jezdit do práce na kole a plynem si doma nezatopíme,“ varuje pak další člen ODS, Petr Šindelář.

Fiala: Sankce dopadnou na Rusko tvrdě. Plyn bude. Ale z jeho strany znějí docela jiné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Včera v Poslanecké sněmovně na téma sankcí hovořil premiér Petr Fiala, předseda ODS. Mimo jiné řekl i toto: „Ještě včera v noci jsem telefonicky hovořil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a z toho rozhovoru vím, že první reakce Evropské unie by měla přijít už dnes v podobě sankcí. Jsou připraveny různé škály sankcí a ten dopad na Rusko ve výsledku by měl být velmi tvrdý. Chtěl bych zároveň ujistit naše občany, že Evropská unie již několik týdnů pracuje na snížení energetické závislosti na Rusku, to je důležité i pro Českou republiku, jsou předjednány, tak jak už to bylo i medializováno v posledních dnech, dodávky energetických surovin z jiných zemí, pokud by to bylo potřeba a připravujeme se i na tuto variantu.“

Ovšem tento názor v ODS nemá stoprocentní zastání. Zastupitel z Prahy 8, Martin Cibulka, například míní, že „citáty Václava Havla, vyvěšené vlajky na radnicích, ani vlaječky na profilových fotografiích, válku opravdu nevyhrají“. Ani ekonomické sankce, dodává s tím, že pokud se plete, tak mu má někdo ukázat příklad.

„Co ukázala poslední doba? EU je obr na hliněných nohách. Jakmile přijde krize, jede každý sám za sebe. Bylo to vidět při první vlně kovidu, kdy jsme nevěděli, jak a jestli je kovid nebezpečný, je to vidět teď. Národní stát prostě není mrtvý,“ říká dále Cibulka. „Němci si jedou svoji politiku, aby také ne. Mají v tom s Ruskem historickou tradici, a současně 45 % jejich energie pochází právě od Rusů. Jimi tlačený sebevražedný Green Deal tu závislost může jen prohloubit. Francie si také hraje svoje. USA se drží stranou, a vyhlášené ekonomické sankce na Doněckou a Luhanskou oblast jsou spíše komedií. Mají asi podobnou váhu, jako by ty stejné sankce vyhlásily USA na Beranovu Lhotu na Táborsku,“ analyzuje reakci na mezinárodní scéně.

Ukrajinská krize podle něj naplno ukázala, že opuštění výchovy k branným povinnostem byla chyba. Cibulka je skeptický hlavně k záběrům, na kterých se samopaly cvičí ukrajinské ženy. „Tyhle dovednosti prostě během měsíce nezískáte ani na víkendových kurzech u Mariupolu, ani v Čelákovicích,“ soudí. A varuje: „Naše důvěra, slepá důvěra, že válka už nikdy nebude, a že by ji někdo vyřešil za nás, je prostě důvěra v něco neexistujícího. Těch posledních třicet let v nás vyvolalo slepou víru, že už nikdy nebude špatně, že se nic nemůže stát. Poslední roky, a poslední dny ukazují, jak jsme se mýlili.“

Kromě něho také včera sankce hodnotil další člen ODS, Petr Šindelář. Těm, kdo chtějí Rusko zničit touto formou, připomíná, že Rusko:

a) dodává EU ropu
b) dodává EU plyn
c) během 20 minut by dokázalo vymazat EU z mapy Evropy

„Nejsem válečný štváč, ale zlu se ustupovat nemůže. Nějaké sankce Rusko nezlomí, můj názor. V případě vojenské konfrontace s Ruskem budou umírat lidé, na všech stranách. Každá válka je blbec! Bude-li Rusko zatlačeno do kouta, hrozí, že to přeroste v jaderný konflikt.

Bude-li válka, připravme se na to, že budeme jezdit do práce na kole a plynem si doma nezatopíme (pořád se bavíme o té lepší variantě). Připravme se na to, že tu nebudeme plkat na internetu, jestli je Šindelář válečný štváč nebo defétista, ale budeme se snažit přežít a ochránit životy našich nejbližších a aby našim dětem z této naší báječné civilizace zbylo alespoň něco. Tečka,“ shrnul možnost, že by se na Ukrajině rozhořel ostrý konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…