Fiala: Snížení daní? Babiš se přidal k nám. Splnili jsme slib

22.11.2020 20:54

Předseda ODS Petr Fiala ocenil premiéra Andreje Babiše (ANO) za daňový balíček snižující daně z příjmu. „Jsem rád, že budou mít lidé nižší daně. To je správná cesta,“ řekl ve vysílání České televize. Souhlasí s premiérem Babišem, že výpadek na straně příjmů nebude činit problém, a doufá ve snížení přerozdělování veřejných financí ze strany státu. Jako příklad, kde se dá ušetřit, ukázal na dotace, jež od daňových poplatníků plynou pro firmy s miliardovými zisky.

Fiala: Snížení daní? Babiš se přidal k nám. Splnili jsme slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
Fiala v Událostech Babiše za hlasování pro snížení daní pochválil. Má za to, že svým návrhem vyslyšel dlouholetý slib občanských demokratů, kteří po zrušení superhrubé mzdy volali: „Hnutí ANO, Andrej Babiš, se připojili k nám, k našemu návrhu, který jsme předložili veřejnosti už ve volbách, byl to slib, že snížíme daně, že bude patnáctiprocentní sazba. Já jsem rád, že Andrej Babiš po letech, kdy to odmítal, tak otočil a podpořil návrh ODS.“

„Každý pracující, každý zaměstnanec od února bude mít vyšší mzdu o sedm procent, dvacet tisíc při průměrné mzdě ročně, to je hrozně důležité v této době pro lidi, kdy má řada z nich problémy s rozpočtem,“ pokračoval.

Upozornil, že není problém snížit příjmové kolonky rozpočtu, pokud se sníží výdaje státu. „Je jasné, že když jsou nižší daně, tak má stát nižší příjmy. Musí mít nižší výdaje,“ uvedl. Jako příklad, kde se dá ušetřit, ukázal na dotace pro velké firmy s miliardovými zisky.

Co se týče Senátu, chystá se Fiala jednat se svými senátory a najít takové řešení, které může v horní komoře projít.

Právě cesta Senátem nebude vůbec jednoduchá. Jeho šéf Miloš Vystrčil (ODS) už předem upozornil, že daňový balíček v jeho komoře nebude mít „na růžích ustláno“. ODS s hnutím ANO budou muset čelit i senátorskému klubu STAN, který je s 24 členy druhý nejsilnější, ten snížení daní pracujícím považuje za „nezodpovědný krok“. „Hnutí ANO společně s podporou SPD a ODS vede zemi v příštím roce k deficitu téměř 500 miliard korun,“ kritizuje STAN.

Kromě Fialy se se senátory občanských demokratů chystá spolupracovat i předseda kabinetu Andrej Babiš (ANO) a během jednání s Vystrčilem hodlá navrhnout, aby horní komora vypustila z daňového balíčku růst slevy na poplatníka.

„Je vynikající, že se bude méně přerozdělovat a lidé budou mít více peněz. Stát se musí chovat racionálně. Jsem rád, že i z opozice se nám daří sliby, které jsme dali lidem, plnit,“ doplnil Fiala.

Babiš i Fiala odmítají, že by snížení sazby daně z příjmu na 15 procent znamenalo rozvrat veřejných financí v ČR, jak tvrdí někteří opoziční politici, ale i vládní ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…