Fiala bude hlasem Evropy na klimatické konferenci. Má hájit povolenky i rychlejší snižování emisí

06.11.2022 12:49

Globální politické elity opět vyrážejí do boje proti oteplování planety. V egyptském Šarm aš-Šajchu v následujících dvou týdnech proběhne klimatická konference, kde budou čelní představitelé států a mezinárodních organizací diskutovat o dosavadních i nových opatřeních, která mají prý zabránit klimatické apokalypse. Českou republiku a evropské předsednictví bude na konferenci zastupovat premiér Petr Fiala (ODS). Jedním ze sponzorů akce je firma Coca-Cola, která je experty označována za největšího znečišťovatele životního prostředí plasty.

Fiala bude hlasem Evropy na klimatické konferenci. Má hájit povolenky i rychlejší snižování emisí
Foto: Youtube
Popisek: Generální tajemník OSN António Guterres

V egyptském Šarm aš-Šajchu začíná další z řady konferencí uspořádaných OSN na téma globální klimatické politiky. Programem jednání je prý naplnit předchozí deklarace o snižování emisí a vytyčit nové, odvážnější cíle. Tyto konference, které nesou název UN Climate Change Conference, se konají každoročně od roku 1995 pod mezinárodní smlouvou United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí

Rokování, která má trvat od 6. do 18. listopadu, se zúčastní představitelé 190 zemí světa: – mezi nimi například prezident USA Joe Biden, francouzská hlava státu Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. V rámci evropského předsednictví bude Evropskou unii na tomto setkání globálních politických elit zastupovat premiér Petr Fiala. Internacionální klimatické sešlosti se ze světových lídrů naopak nezúčastní například brazilský prezident Jair Bolsonaro. Na konferenci dorazí i některé osobnosti z oboru ekologie.

„Emise dosahují stále rekordních úrovní místo toho, aby se snížily o 45 % do roku 2030,“ připomněl před setkáním politických elit generální tajemník OSN António Guterres.

Evropská unie si jako jeden z cílů stanovila závazek snížit emise o 55 % do roku 2030, a to i navzdory probíhající ekonomické krizi. Řada odborníků upozorňuje, že z významné části přispívá k rekordním cenám energií „kontroverzní systém emisních povolenek“.

„Přicházíme jako Evropská unie s tím, že máme právně závazný cíl. Snížení emisí alespoň o 55 % do roku 2030. Očekáváme analogické cíle od všech rozvinutých zemí,“ prohlásil náměstek českého ministra životního prostředí Jan Dusík.

V rámci této klimatické politiky se koncem minulého měsíce vrcholné instituce Evropské unie dohodly na faktickém zákazu umisťovat spalovací motory do vozidel počínaje rokem 2035. Podle některých aktivistických uskupení a neziskových organizací však dosavadní opatření nejsou dostatečná. „Je nutné Evropu pochválit, protože je nějakým způsobem klimatickým lídrem. Ale je zde stále prostor, abychom toho dělali ještě víc,“ apeluje koordinátorka tzv. Klimatické koalice Jitka Martínková. Nezisková organizace Greenpeace například požaduje zákaz automobilů se spalovacími motory již od roku 2028 nebo dříve.

Zastánci razantních opatření varují před „klimatickou apokalypsou“. Mohly by prý dokonce roztát ledovce v Pyrenejích. O možném vlivu lidské činnosti na globální změny klimatu se mezi vědci dlouhodobě vedou rozsáhlé spory.

Jedním ze sponzorů klimatické konference v egyptském Šarm aš-Šajchu je mimo jiné nadnárodní firma Coca-Cola, která podle environmentálních expertů a aktivistů patří k největším znečišťovatelům životního prostředí plasty.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…