Fiala domlouvá prezidentovi: Jen blbec nemění své názory

04.07.2021 9:42

Miloš Zeman dává znovu a znovu najevo, že v podzimních volbách hodlá ignorovat koalice vzniklé ještě před volbami a sestavením vlády pověří předsedu nejsilnější strany, nikoli lídra nejsilnější koalice. Předseda ODS Petr Fiala připomněl Miloši Zemanovi jeho vlastní slova, že „jen blbec nemění své názory“. Předseda KSČM Vojtěch Filip varoval před organizováním puče proti prezidentovi.

Fiala domlouvá prezidentovi: Jen blbec nemění své názory
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman už poněkolikáté zopakoval, že premiérem nejmenuje lídra vítězné koalice, nýbrž předsedu vítězné strany. To by mohlo znamenat, že volby vyhraje např. koalice Pirátů a Starostů, druhá by mohla skončit pravicová koalice SPOLU – koalice ODS, lidovců a TOP 09, ale prezident Zeman jmenuje premiérem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, protože, ač by teoreticky mohl skončit až třetí, zároveň by z hlediska jednotlivých stran mohl získat nejvíc hlasů.

Co předsedové jednotlivých stran udělají v takové situaci? Seznam zprávy jim tuto otázku položil.

A zde jsou odpovědi.  

Lídr koalice Pirátů a Starostů Ivan Bartoš (Piráti) a lídr koalice SPOLU Petr Fiala (ODS) se shodují v tom, že důležitější je uspět ve volbách, ukázat voličům svůj plán, jak Česko posunout kupředu v době pocovidové, a uspět s ním. Zároveň se shodli v tom, že najde-li se po volbách ve Sněmovně většina ochotná sestavit vládu, pak prezident této vůli nedokáže vzdorovat.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Fiala přesto na Hrad jeden vzkaz poslal.

„Parlamentní demokracie je založena na principu, že vláda musí mít v zákonodárném sboru většinu. To musí respektovat každý ústavní činitel. Prezident Zeman by se po volbách měl řídit svým vlastním bonmotem o tom, že ‚jen blbec nemění své názory‘, a svým jednáním neuvést zemi do ústavní krize,“ konstatoval předseda Fiala.

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Předseda komunistů Vojtěch Filip se prezidenta zastal a připomněl, že mu Ústava ČR nenařizuje, koho smí pověřit sestavením vlády, a koho ne. „Ústava neobsahuje žádné omezení prezidenta ve výběru osobnosti na předsedu vlády, tedy takový krok ani nemůže být impulzem pro kohokoli, aby organizoval ústavní puč proti hlavě státu,“ zdůraznil šéf komunistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…