Fiala je společně s premiéry Polska a Slovinska v Kyjevě

15.03.2022 19:00

Premiér Petr Fiala (ODS) už je v ukrajinské metropoli. Společně se zástupci středoevropských zemí se do Kyjeva vydal proto, aby vyjádřili podporu Ukrajině čelící ruské invazi a setkali se s ukrajinskou hlavou státu.

Fiala je společně s premiéry Polska a Slovinska v Kyjevě
Foto: Scren FB Úřadu vlády
Popisek: Premiér Petr Fiala promlouvá

Fiala do Kyjeva odjel společně s premiérem Polska a Slovinska. Do ukrajinské metropole Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša dorazili vlakem. Jejich ukrajinský protějšek Denys Šmyhal ocenil jejich odvahu.

Po příjezdu český předseda vlády zveřejnil na svém twitteru fotografii, jak s ostatními státníky sedí nad mapou u stolu.

 

 

„Tady, ve válkou rozedraném Kyjevu, se píší dějiny. Tady svoboda svádí souboj se světem tyranie. Tady se hraje o budoucnost nás všech. Evropská unie podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel – toto poselství jsme s sebou dnes přivezli do Kyjeva,“ napsal po příjezdu do Kyjeva Morawiecki na Twitteru.

 

 

„Do Kyjeva dnes jménem Rady EU přijeli Morawiecki, Janša a Fiala. Odvaha opravdových přátel! Jednáme o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí proti ruské agresi,“ napsal na Twitteru ukrajinský premiér Šmyhal.

Trojici šéfů vlád do Kyjeva doprovází i polský vicepremiér a de facto nejvlivnější politik v Polsku Jaroslaw Kaczyński.

Premiéři mají v Kyjevě na programu také jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. Morawiecki na Facebooku napsal, že nynější válka „je výsledkem činů krutého tyrana, který útočí na bezbranné civilisty, bombarduje města a nemocnice... Musíme co nejrychleji zastavit tragédii, která se odehrává na východě. Proto jsme s premiéry Fialou a Janšou v Kyjevě,“ doplnil.

Fiala už dříve během dneška uvedl, že cesta do Kyjeva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle něj je o ní informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…