Fiala letí na jednání EU. Chce uhájit jádro a derusifikovat energetiku

10.03.2022 15:40

Premiér Petr Fiala odlétá na neformální summit Evropské rady do Paříže. Na tiskové konferenci před odletem hovořil o derusifikaci evropské energetiky a vyzval Andreje Babiše, ať si vybere, jestli chce bojovat za své firmy, nebo za občany.

Fiala letí na jednání EU. Chce uhájit jádro a derusifikovat energetiku
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

„Odlétám s dobrým pocitem,“ vyznal se ze své radosti, že mu sněmovní většina schválila rozpočet. V Paříži se chce zabývat bezpečností, snížením hospodářské závislosti na Rusku, kterému Fiala říká „derusifikace evropské energetiky“, a dalšími kroky proti Rusku.

Stále více evropských zemí souhlasí s většími investicemi do obrany, po čemž Fiala volá dlouhodobě. Do závěrečného textu chce prosadit dvě věci. Svobodu členských států ve volbě energetického mixu a odkaz na důležitost transatlantické vazby s USA.

Proti Rusku je připraven čtvrtý balík sankcí, Fiala bude prosazovat co nejtvrdší postup, aby bylo Rusko přinuceno zastavit svou válku na Ukrajině. Tu Česká republika podporuje v přistoupení k EU, zasloužila si to podle Fialy svým statečným bojem.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Na dotaz ČT, kam směřovat se sankcemi, když z Bruselu zaznívá, že už narazily na strop, Fiala naznačil, že ještě všechny možnosti vyčerpány nejsou. Zmínil blokádu ruských přístavů. Především by ale určitě mohly být sankce důsledněji vymáhány. A měly by se týkat i Běloruska.

Fiala počítá s dalšími změnami v rozpočtu. „Ale nechceme to dělat zběsile, nechceme dělat takové kroky, které dělala předcházející vláda v souvislosti s covidem, kdy ani nevěděli, co bude kolik stát a jen pořád zvyšovali schodek,“ připomněl.

Ujistil, že peníze nikomu nedojdou.

Slova prezidenta Zemana, že svět se vpádem Ruska na Ukrajinu přiblížil ke svému konci, prý v projevu čteném poradcem Jindrákem nezaznamenal, ale s vyzněním projevu souhlasí.

„My musíme posílit obranu Evropy. Tím, že dáme víc peněz na obranu i tím, že nebudeme závislí na ruských zdrojích,“ řekl k tématu.

Vláda předloží do Poslanecké sněmovny návrh na zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv a Andrej Babiš již dal najevo nesouhlas. „Bude muset pan bývalý premiér Babiš přemýšlet, jestli upřednostní zájmy svých firem, spojených s tímto byznysem, nebo upřednostní zájmy českých občanů,“ vzkázal.

Zemědělcům se tak uvolní ruce, aby mohli pěstovat i něco jiného než řepku do biopaliv, což bude důležité i v situaci, kdy může vypadnout obilí z Ukrajiny.

Opozici vyzval, aby tento návrh nekomplikovala, pak by mohl být schválen během čtrnácti dní.

Opět odmítl bezletovou zónu nad Ukrajinou, která podle něj není možná, aniž by nastal otevřený konflikt s Ruskem.

„Pomáhejme Ukrajině. A když to říkám já jako premiér České republiky, tak mluvím za zemi, která o tom jenom nemluví, ale opravdu to konkrétně dělá,“ připomněl.

Zbavení se závislosti na ruských energetických zdrojích ale neznamená, že se rovnou odstřihneme od plynu. Trh je prý propojen a musí k tomu dospět EU jako celek. „To nebude v řádu hodin a dnů, to vyžaduje přípravu,“ vysvětloval.

Opozice podle něj úplně zbytečně straší veřejnost a on ji chce uklidnit. „Ze zákona musejí být zásoby plynu na třicet dní, takže nějaká energetická rezerva tu je,“ ujišťoval. A nejsou prý signály, že by Rusko omezovalo dodávky do Evropy.

Spor mezi Polskem a USA o dodávky stíhaček na Ukrajinu je podle něj spíše hypotetický. On sám by ale dodání stíhaček Ukrajině podpořil, což doplnil výkladem o podobné výbavě letectev polské a ukrajinské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…