Fiala pomáhá do Indonésie letounům z Kunovic

21.04.2023 12:09 | Ze sítí

Česká letadla L 410 z Kunovic mají o něco blíž k tomu, aby posílila svou dosavadní flotilu v Indonésii. Poté, co vedení společnosti Omnipol, která vloni koupila od ruského majitele leteckou továrnou Aircraft Industries, oznámilo zájem jihoasijského státu nakoupit na dvě desítky letadel, podpořil tento významný kontrakt také předseda české vlády Petr Fiala. Ten je v těchto dnech na své desetidenní cestě právě po Asii.

Fiala pomáhá do Indonésie letounům z Kunovic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Fiala již před odletem avizoval, že cílem jeho zahraniční cesty je především pomoci českým firmám prosadit se na místních trzích. „Indonésie je pro nás důležitá. Je to zajímavá příležitost pro české firmy, je to obrovský trh s řadou obchodních příležitostí. Při jednání jsme se bavili o konkrétních možnostech. Už tady působí některé české firmy a je tady zájem na sdílení českého know-how v oblasti digitalizace, hydroenergetiky, odpadového hospodářství nebo inovací v zemědělství. Naprosto zásadní je zájem indonéských leteckých společností o 17 českých civilních letadel L-410 z Kunovic. První kontrakty by se měly podepsat už letos a české firmy se také výrazně podílejí na modernizaci indonéských letišť,“ řekl premiér Fiala po setkání s indonéským prezidentem Jokem Widodem. 
 
 
Na zájmu nakoupit 17 letadel z Kunovic se představitelé Omnipolu domluvili s indonéskými firmami již na podzim loňského roku. „Letouny L-410 jsou v regionu již úspěšně provozovány od roku 2017 společností Susi Air, a na základě jak pozitivních zkušeností operátorů, tak díky skvělým letovým vlastnostem strojů, projevili zájem o pořízení těchto letadel i další zákazníci z Indonésie,“ uvedl na podzim Jiří Podpěra, prezident skupiny Omnipol.
 
„Indonésie je pro nás významným zákazníkem a jsme rádi, že zástupci zdejších společností vyjádřili svůj zájem o nákup letounů tohoto typu. L-410 jsou zde oblíbené, neboť vynikají svojí spolehlivostí, bezpečností a schopností provozu v extrémních klimatických podmínkách,“ dodal Podpěra.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to mám radost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 21.04.2023 12:16:55
dopadne to jako ty linky na roušky z taiwanu. Ale hlevně že se premiér pobavil, napapal a viděl kus světa

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…