Fiala potkal Fica: Veřejnost chce, abychom spolu mluvili, takže...

28.10.2023 11:20

Český premiér Petr Fiala (ODS) se během summitu Evropské rady v Bruselu setkal se svým nově jmenovaným slovenským protějškem Robertem Ficem. Uvedl, že i přes „rozdílné názory na řadu zahraničněpolitických otázek“ chce se Slovenskem nadále spolupracovat. Fiala dříve vyjádřil nesouhlas s Ficovým záměrem ukončit slovenskou podporu války na Ukrajině. Fico ho kvůli tomu kritizoval za vměšování do slovenské státní suverenity.

Fiala potkal Fica: Veřejnost chce, abychom spolu mluvili, takže...
Foto: z internetu
Popisek: český premiér Petr Fiala se svým slovenským protějškem Robertem Ficem

„Na Evropské radě jsem se setkal se slovenským premiérem Ficem. Se Slovenskem nás pojí nejen společná historie, ale i nadstandardně dobré vztahy a my jsme se shodli, že musíme pracovat na tom, aby spolupráce našich zemí byla výborná i nadále,“ napsal včera Fiala na sociální síti X.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17086 lidí

„Budeme mít rozdílné názory na řadu zahraničně-politických otázek, to je pravda. Budeme mít možná i rozdílné představy o té či oné věci, ale musíme hledat společnou řeč, je to naše povinnost a tímto způsobem k tomu také přistupuji,“ sdělil Fiala médiím. „Jsme politici. Veřejnost v obou zemích po nás chce, abychom spolu dokázali mluvit, spolupracovat na projektech ve prospěch našich občanů, abychom nenarušili to, co je na našich vztazích cenné,“ uvedl dále český premiér. Se svým slovenským protějškem se prý dohodli, že Fico brzy navštíví Českou republiku.

O napětí mezi oběma politiky se psalo již po slovenských volbách 30. září, v nichž zvítězila Ficova strana Směr – slovenská sociální demokracie. Fiala tehdy popřál Slovákům, „ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády.“ Vítězi demokratických voleb v sousední zemi však nepogratuloval.

Fico pak Fialu kritizoval za vměšování do vnitřních záležitostí Slovenska v souvislosti s jeho výroky o možném ukončení slovenské vojenské podpory Ukrajiny. „Pan premiér Fiala prohlásil, že nepovažuje za úplně šťastné, kdyby Slovensko přestalo s vojenskými dodávkami na Ukrajinu. Zaprvé se nesluší komentovat suverénní rozhodnutí suverénního státu. Zadruhé toto vyjádření premiéra Fialy nezmění nic na záměru Směru ukončit vojenské dodávky na Ukrajinu," uvedl Fico počátkem října.

Fico nyní na evropské úrovni podmiňuje finanční podporu Ukrajiny zárukami, že evropské peníze, včetně těch slovenských, nebudou zpronevěřeny. Zároveň odmítá jakoukoliv podporu válku. „Jsme připravení pomáhat při obnově Ukrajiny, tato pomoc bude vysloveně orientovaná na humanitární a civilní cíle, nebudeme podporovat vojenské zásobování. V případě sankcí budeme velmi pozorně sledovat, zda nás nepoškozují,“ prohlásil staronový slovenský premiér, který zemi již vedl v letech 2006 až 2010 a poté v letech 2012 až 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a kdyby to fialovi nepřipomněla veřejnost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 28.10.2023 12:01:43
tak by s ficem nemluvil? To individuum není normální. Něco se s ním děje, když ani jako premiér se nedovede rozhodovat samostatně.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…