Fiala potvrdil: Půjdu za Zemanem. Covid? Nechám to na odbornících. Padlo, kdy se nová vláda ujme vesla

26.11.2021 12:05

Předseda ODS a příští premiér předstoupil před novináře, potvrdil jim, že bude v neděli jmenován předsedou vlády a popsal, co musí přijít dál.

Fiala potvrdil: Půjdu za Zemanem. Covid? Nechám to na odbornících. Padlo, kdy se nová vláda ujme vesla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

„Já chci potvrdit tu informaci, že moje jmenování by mělo proběhnout v 11 hodin v neděli v Lánech. Byl jsem od včerejšího večera v intenzivním kontaktu s kanceláří Hradu a s panem kancléřem Mynářem,“ uvedl Fiala ve vysílání veřejnoprávní televize.

Předpokládá, že během jmenování budou dodržena všechna nutná hygienická opatření. „Kancelář Pražského hradu mě informovala, že je v intenzivním kontaktu s hlavní hygieničkou a bude postupovat podle jejích pokynů,“ ujistil diváky České televize Fiala. Ale jak přesně budou hygienická opatření vypadat, to nechtěl komentovat. V tomto se prý plně svěřuje do rukou odborníků.

Věří také, že v neděli dojde na diskusi o ministrech, aby byla co nejdřív jmenována celá vláda. „Musí být jasně stanoveno datum, kdy ty rozhovory skončí a kdy bude jmenována celá vláda. Vidíme tu současnou situaci, vidíme, jak ji stávající vláda řeší. Proto je potřeba, aby nová vláda byla co nejrychleji,“ zdůraznil Fiala.

Nikoli poprvé také konstatoval, že on a jeho kolegové jsou připraveni převzít vládu již od 16. ledna a až ji opravdu převezmou, začnou řešit nejen covidovou krizi. V tuto chvíli je to odpovědnost stále vlády premiéra Andreje Babiše.

Také jakkoli odmítl komentovat, kde se mohl prezident nakazit koronavirem. „Asi už jste si u mě zvykli, že když k něčemu nemám informace, tak to nekomentuji,“ pravil Fiala.

Nejpozději v pondělí dopoledne prý bude jasno, kdo se místo Věslava Michalika (STAN) stane ministrem průmyslu.

„My jsme od počátku přesvědčeni, že by se dalo postupovat i bez nouzového stavu. Nakonec takový byl i výsledek jednání vlády z hejtmany. My to vládě nebudeme komplikovat, ale pevně doufám, že tu brzy bude vláda nová. Já nechci, aby to takto pokračovalo, kdy se v pátek řekne, že nouzový stav nebude, ale v pondělí už zazní, že to nelze vyloučit. Takhle opravdu nelze vládnout,“ upozornil Fiala.

„Zmatek si nemůžeme dovolit, protože ta situace s covidem je nesmírně obtížná. Ale nemluvme jenom o covidu. Jsou i další věci, které covid překrývá, jako jsou ceny energií, a jaké je třeba okamžitě řešit,“ zdůrazňoval předseda ODS.  

Nakonec konstatoval, že předpokládá, že bude jmenována vláda jako celek tak, jak bude navržena a že žádný kandidát nedostane červenou stopku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…