Fiala představil poradkyni pro EU, dělala pro Železného a Zahradila. „Rudý fáborek“, píše Aktuálně

10.12.2021 8:50

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) vybral na pozici své evropské poradkyně Jolanu Mungengovou, která jej podle jeho vyjádření naprosto přesvědčila o svých schopnostech. Server Aktuálně.cz si posvítil na její profesní historii a zeptal se, jak na její osobnost pohlíží někteří čeští politici. Padala přirovnání jako „sebevědomá“ či „konfliktní“.

Fiala představil poradkyni pro EU, dělala pro Železného a Zahradila. „Rudý fáborek“, píše Aktuálně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jolana Mungengová na konfereci o TTIP v Ostravě

Mungengová sama Fialu oslovila s tím, že by pro něj ráda pracovala kvůli blížícímu se českému předsednictví EU, které se uskuteční v druhé polovině příštího roku. Připadne jí tak jeden z nejdůležitějších postů ve státní správě.

V minulosti pracovala pro frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v europarlamentu, kterou občanští demokraté v roce 2009 založili spolu s britskými konzervativci. Do frakce ECR ji v roce 2009 nabíral Zahradil, tehdy končila jako tajemnice europoslance a exředitele TV Nova Vladimíra Železného. Železný byl členem jiné frakce, skupiny nejtvrdších euroskeptiků a nacionalistů IN/DEM pod vedením Brita Nigela Farage.

Původní text ZDE

V ECR pracovala Mungengová jako poradkyně frakce v několika výborech europarlamentu včetně výboru pro mezinárodní obchod, kde dlouhodobě Zahradil působí. V roce 2014 se sama přihlásila do konkurzu k eurokomisařce pro obchod Cecilie Malströmové, kde uspěla.

Do roku 2019 pak pracovala jako její poradkyně, na starosti měla výměnu informací mezi kabinetem komisařky a euroúředníky zodpovědnými za obchod se severní Afrikou a Středomořím. Po konci mandátu eurokomisařky Malströmové však Mungengová marně sháněla práci v komisi.

Za důvodem, proč v Bruselu dál neuspěla, stojí podle některých její vystupování. Europoslanec Alexandr Vondra ji popsal slovy „je docela sebevědomá“, jiní členové evropské politiky ji – anonymně kvůli obavám z možných následků – popsali „s arogantním přístupem ke spolupracovníkům“.

V jistých kruzích se o ní hovoří vyloženě jako o „kofliktní“. Její dřívější působení ve frakci známého nacionalisty Nigela Farage a především její pověst „konfliktní úřednice“ mohou v očích jejích protějšků převážit nad zkušenostmi z práce pro významnou eurokomisařku Malströmovou.

Podle zdrojů deníku Aktuálně.cz to může ve výsledku oslabovat snahu nového premiéra Petra Fialy vést úspěšnou proevropskou politiku české vlády. Analytik EU a bývalý dlouholetý bruselský zpravodaj zaměřující se na země střední Evropy Eric Maurice si myslí, že pro řadu politiků v EU bude frakce IN/DEM  v jejím životopise působit jako „rudý fáborek“.


Matka Mungengové je Češka a otec pochází z bývalého Zairu, dnešní Demokratické republiky Kongo. V Bruselu ji podle redakce předchází pověst kompetentní úřednice plynně hovořící anglicky a francouzsky. Ve francouzštině i studovala, když žila několik let s rodiči v Africe. Zdroje ji ale také vykreslují jako konfliktní ženu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…