Fiala sedí v elektrickém křesle a Dobešovi kritikové mu věří

02.05.2012 22:39

Petr Fiala usedl do elektrického křesla. Tak se nyní přezdívá místu ministra školství. A přinesl sebou naději. V lepší komunikaci s ministerstvem školství pod vedením dosavadního rektora Masarykovy univerzity v Brně věří jak rektor UK Václav Hampl, tak prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

Fiala sedí v elektrickém křesle a Dobešovi kritikové mu věří
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Podle Václava Hampla jeho spor s Josefem Dobešem nebyl osobní. „Trochu se nám nasbírali za dobu jeho působení některé zásadní věci, které jsem kritizoval, ale osobní ten spor určitě nebyl,“ tvrdí Václav Hampl.

Duo, se kterým teď bude Hampl na ministerstvu komunikovat, je právě ministr Fiala spolu s náměstkem Wilhelmem. „Já doufám, že se mi s oběma bude dobře komunikovat. Ne lecčems s ním bylo možné se nějak domluvit. Věřím ve vnitřní konzistenci Petra Fialy, který zdůrazňoval nezbytnost finanční stability a veřejné podpory vysokých škol, zdůrazňoval nezbytnost akademických svobod,“ doufá Václav Hampl, který byl jedním z hostů Událostí, komentářů na ČT.

Když to bude bez velkopanských manýrů, bude komunikace dobrá, věří Hampl

Podle něj to, co vedlo k Týdnu neklidu, byl zejména způsob komunikace s ministerstvem školství. „Kdyby Petr Fiala dovedl se domluvit bez Dobešových velkopanských manýrů, bylo by to úplně něco jiného,“ vysvětluje rektor Univerzity Karlovy to, co mu především vadilo na předcházejícím ministru školství.

Josef Dobeš přitom tvrdí, že pokud peníze nebudou šetřeny na straně vysokých škol, odnese to regionální školství. „Základní školy potřebují mít podmínky k práci a dostatek pomůcek pro své žáky. Školy v menších obcích, zejména na druhých stupních, jsou ohrožené,“ upozorňuje prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

Ta, stejně jako Václav Hampl, věří, že k tomu nejhoršímu, tedy k přijetí stávajících návrhů v oblasti školství, nedojde.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…