Fiala v ohrožení? Cesta do Kyjeva se zvrtla

15.03.2022 9:36 | Ze sítí

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyjel navštívit válkou sužovanou Ukrajinu. Zavítá do Kyjeva, na který již 20 dní dopadají ruské bomby a granáty. Lidé premiérovi děkují za silné gesto, ale zároveň vyjadřují obavy o premiérův život. Se svým polským a slovinským kolegou míří premiér do Kyjeva vlakem.

Fiala v ohrožení? Cesta do Kyjeva se zvrtla
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Ukrajinská armáda se už 20 dní hrdinně brání ruské agresi. Česko a další země posílají na Ukrajinu materiální i vojenskou pomoc.

A teď se podle informací ČT Petr Fiala chystá do Kyjeva osobně, aby podpořil prezidenta Volodymyra Zelenského a statečné obránce ukrajinského hlavního města.

„Premiér Fiala společně s předsedou polské a slovinské vlády dnes navštíví jako zástupci Evropské rady Kyjev. Setkají se s prezidentem Zelenským a premiérem Šmyhalem,“ uvedla ČT.

Na twitteru Fiala napsal, že jde o jednoznačné vyjádření podpory EU v boji Ukrajiny za její svobodu a nezávislost.

„Společně s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou jedeme dnes jako představitelé Evropské rady do Kyjeva, abychom se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Shmyhalem. Tato návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti. Zároveň budeme během návštěvy prezentovat široký balík podpory pro Ukrajinu a její občany,“ zdůraznil Fiala.

Prermiér Fiala promlouvá

Prermiér Fiala promlouvá

Lidé na twitteru píšou, že mají o Fialu obavy a přejí mu, aby se v pořádku vrátil domů. Zároveň mu děkují za to, jak se chová v době, kdy Rusko rozpoutalo válku proti Ukrajině a zdůrazňují, že na svého premiéra mohou být opět hrdí.

„Vážně, že když konečně máme slušnýho premiéra, za kterýho se člověk nemusí stydět, tak ten se rozhodne riskovat život? Jako jo, VELMI silné gesto, ale teda tak trochu se mi taky nelíbí...“ zaznělo mimo jiné v diskusi pod Fialovým příspěvkem.

Premiér Fiala promlouvá

Další z uživatelů se zamyslel nad bojovou situací na Ukrajině a vyjádřil pochybnost, zda je taková akce vzhledem k poloze letiště bezpečná. „Jak si můžete být tak jistý, že to letadlo nedostane nějaká zbloudilá raketa,“ ptá se s obavami premiéra. Ten nicméně, jak jsme již uvedli, jede vlakem.

Situace si všímají i v zahraničí. Polský uživatel twitteru se Fialy dotázal, zda bere v potaz i následující situaci. Připojil snímek letadla Tu-154, které se v roce 2010 zřítilo u Smolensku. Na jeho palubě tehdy zahynula velká část polské vojenské a politické elity včetně tehdejšího polského prezidenta Lecha Kaczynského. Jeho bratr Jaroslaw má letět do Kyjeva nyní.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…