Fiala zadlužuje zemi o 1,15 miliardy každý den! Ekonom rozdupal jeho předvolební sliby

22.04.2023 13:33 | On-line

Ekonom Vladimír Pikora si udělal analýzu, jak kroky pětikoaliční vlády premiéra Petr Fialy (ODS) po roce a půl jejího úřadování korespondují s jejími předvolebními sliby. A vyšlo mu jediné: „Koalice SPOLU voličům lhala. U ekonomických témat dělá opak. Pokud se něco nezmění, tak s trochou nadsázky budou za pár let pracovat všichni pro stát,“ uvádí v komentáři pro server Echo24.cz, kde se zaměřil především na koalici Spolu, která koaličnímu kabinetu dominuje.

Fiala zadlužuje zemi o 1,15 miliardy každý den! Ekonom rozdupal jeho předvolební sliby
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Koalice Spolu před volbami zveřejnila 13 bodů, ekonom Pikora se zaměřil především na tři sliby ekonomického charakteru. A sice: My vám daně nezvýšíme. Zabráníme bankrotu státu. Jsme jedinou pravicovou volbou.

První bod týkající se slibu nezvyšování daní - nesplněn. „ODS rozhodně nedodržela slovo. ODS jako hlavní motor koalice Spolu bojuje za změnu sazeb DPH. Pikantní na tom je, že zatímco se diskutuje o zvýšení DPH na vodu, měla by právě podle ministra financí za ODS klesnout daň u loterií. Nikdo to nechápe, nikdo tomu nerozumí, ale bude se o tom vážně diskutovat. Nepochopitelné,“ pozastavuje se Pikora.

V každém případě je podle něj tato daň v rozporu s předvolebním slibem. „Tato daň totiž neměla nikdy vzniknout. Pokřivila tržní prostřední, poničila kapitálový trh a nepřinesla efekt, který si od toho vláda slibovala. Z mého pohledu to bylo zbytečné porušení slibu voličům. Jidáš zradil za 30 stříbrných, Fialova vláda za 40 miliard korun,“ konstatuje.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Také bankrot, před kterým Fialova vláda slibovala, že nás ochrání, nabírá stále reálnějších podob. V květnu 2022 totiž ČR zhoršila výhled ratingu mezinárodní ratingová agentura Fitch, kterou v srpnu téhož roku následovala agentura Moody’s. O nějakém snížení rizika bankrotu tedy nelze mluvit. Ba naopak, riziko je v očích agentur vyšší. Můžeme argumentovat válkou na Ukrajině a podobně. Nicméně pokud někdo sliboval, že nás vzdálí bankrotu, ten nám, jak jsme si už řekli, od vzniku ČR nikdy nehrozil,“ dodává ekonom.

V této souvislosti samozřejmě poukazuje na tristní stav státní kasy. „Ke konci března měla vláda za sebou necelých 500 dní u moci, za stejnou dobu už ale vytvořila dluh 564 mld. Kč. Každý den tak v průměru vytvořila dluh 1,15 mld. Kč. Každou vteřinu své vlády nás tedy zadlužila o více než 13 tisíc Kč. To je šílené hospodaření,“ uvádí.

A do třetice ani parametry jedině pravicové volby v případě koalice Spolu nebyly naplněny. Spolu nebyla jediná pravicová volba a není pravicová, míní ekonom. Za jednoznačně pravicovou stranu označuje například Svobodné. Jako pravicovou vládu si představuje tu, která hájí trh, bojuje proti dotacím, snižuje daně, dluh, počty státních zaměstnanců, že bude privatizovat a tak dále. Zde Fialova vláda ale činní opak: „V roce 2021, kdy se dostala k moci vláda Petra Fialy, měl stát 482 tisíc zaměstnanců, v roce 2022 jich měl už 499 tisíc a dále roste. Trend je šílený. Pokud se něco nezmění, tak s trochou nadsázky budou za pár let pracovat všichni pro stát,“ hrozí se Pikora.

Za posledních šest let také přibylo přes 60 tisíc lidí ve státních službách. „Kdyby byla vláda pravicová, tak tento trend zvrátí. Stát se ovšem nezmenšuje, naopak každým rokem je vyšší. Navíc rostou daně a dluh. V tuto chvíli by měl stát rozprodat majetek, jako je třeba hotel Thermal. Místo privatizací však přichází na řadu diskuse o zestátnění ČEZu. To opravdu není pravicové,“ uzavírá ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No a, proč by se měla Fialova banda vzrušovat,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseborovice , 22.04.2023 15:22:33
vždyť to není z jejich a jistě si dost velký kus urvou ! On to někdo zaplatí !!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…