Fialova „naděje“ a „máte se dobře“: Máslo, vejce, cukr. Celé jinak

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné můžete získat i zdarma, prozkoumejte možnosti předplatného.
  • hlasování v anketě pod článkem = 1 prémiový bod
  • zapnutí čtečky pro daný den = připravujeme
  • přehrání audiočlánku (TTS) = připravujeme
  • 29.12.2023 10:10 | Analýza

    Premiér Petr Fiala (ODS) svůj vánoční projev pojal značně optimisticky a příští rok označil za „rok naděje“. Zatímco na občany apeloval, že do roku 2024 „musejí hledět s optimismem“, se však lidé v rámci prosincového průzkumu ČSÚ vyjádřili přesně opačně a ukazatel důvěry v českou ekonomiku zamířil nejníže od začátku roku. Třetina domácností uvádí, že sotva vyjde se svými finančními prostředky a stále více lidí si myslí, že u nás ještě bude hůř. Není to poprvé, co premiér slaví, zatímco realita tak radostná není. V půli prosince jej potěšila zpráva o kupní síle Čechů, jak se mají dobře Měla však háček. Museli byste svůj celý výdělek utratit jen za máslo, vejce, cukr nebo citrony.

    Fialova „naděje“ a „máte se dobře“: Máslo, vejce, cukr. Celé jinak
    Foto: Hans Štembera
    Popisek: Premiér Petr Fiala

    Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém letošním vánočním projevu k uplynulému roku řekl, že to „nebylo lehké období pro nikoho a ani pro vládu“ a jmenoval, jak se jeho kabinet snažil lidem i firmám pomáhat. „Snažili jsme se včas přijmout taková opatření, aby si se všemi těmi krizemi lidé i firmy dokázali poradit. Zároveň jsme se museli postarat o dostatek energií především pro zimní období. Souběžně jsme pracovali na tom, aby se stárnoucí a nezabezpečená energetická infrastruktura naší země začala co nejrychleji měnit. A k tomu všemu jsme plnili náš vládní program. Ať už jde o nezbytné reformy, nebo o zastavení nebezpečného zadlužování,“ jmenoval premiér.

    Následně poznačil, že již může hovořit o naději. „O naději, že příští rok už bude mnohem lepší.“ Dle ministerského předsedy totiž v příštím roce „skončí neustálé zdražování“ a reálné mzdy začnou opět růst. „Projeví se to pozitivně ve vašich rodinných rozpočtech a úsporách,“ řekl Fiala a mínil, že se jeho vládě mělo podařit „dostat pod kontrolu prudké zadlužování naší země“. „V roce 2024 deficit veřejných financí poklesne díky ozdravnému balíčku a dalším rozhodnutím naší vlády výrazně pod 3 procenta hrubého domácího produktu, což je obecně uznávaná hranice dobrého hospodaření státu. Česká republika tedy začne mít příští rok po mnoha letech zdravé veřejné finance,“ zaznělo od ministerského předsedy směrem k občanům.

    Tento článek je uzamčen

    Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radek Kotas

    Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

    digitalizace

    Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Uživateli nejlépe hodnocený komentář

    Vánoční projev., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 29.12.2023 12:12:24
    Ještě, že ty "duchaplné" projevy nesleduji. A to už několik desítek let. Dodatečně si přečtu něco, co tam plkali a vždy si říkám, že jsem udělal dobře, že jsem to neslyšel živě. To bych musel tu bednu vyhodit i s tím co tam blekotal z okna. A co tady čtu, o tom manekýnovi, tak je to stále horší a horší, nebo úplně nejhorší.

    |  11 |  0

    Další články z rubriky

    Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

    6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

    Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…