Fialova vláda zvyšuje životní a existenční minimum

30.03.2022 13:45

Vláda Petra Fialy rozhodla kvůli rostoucím cenám o zvýšení životního a existenčního minima, díky čemuž bude mít více rodin například nárok na přídavky na děti nebo porodné. Od minima, které se naposledy upravovalo v dubnu 2020 se vypočítávají i další sociální dávky, jako mimořádná okamžitá pomoc, odvozují se od něj i alimenty nebo nezabavitelné minimum dlužníků.

Fialova vláda zvyšuje životní a existenční minimum
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka

O rozhodnutí vlády zvýšit životní a existenční minimum informovala mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Dandová s tím, že konkrétní navýšení oznámí ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po konci zasedání vlády. Podle Jurečky by se životní minimum mohlo zvýšit od pololetí nebo od září.

V současnosti je životní minimum 3860 korun pro samotného dospělého a 3550 korun pro dospělé osoby v rodině. U dětí do šesti let je to 1970 korun, od šesti do 15 let 2420 korun a od 15 do 26 let pak 2770 korun. Existenční minimum je 2490 korun. Tyto částky se naposledy měnily v dubnu 2020.

Podle Mariana Jurečky by měla vláda jednat také o možnosti zvýšení rodičovského příspěvku, který nyní činí 300 tisíc korun. „Jsou to návrhy, které mohou být řekněme z této oblasti: zvýšení valorizace rodičovského příspěvku, zvýšení existenčního a životního minima, zvýšení příspěvku na mobilitu občanů se zdravotním postižením nebo zvýšení také oblasti slevy na poplatníka a na děti,“ uvedl v úterý Jurečka ve Sněmovně, jak informuje server Idnes.cz.

Podle životního a existenčního minima se vypočítávají některé sociální dávky nebo třeba výše alimentů. Při zvýšení minima by mělo více rodin dosáhnout na přídavky na děti nebo porodné, dále se zvýší příspěvky pro pěstouny nebo příspěvky na péči. Výše minima také upraví vypočítávání alimentů nebo nezabavitelné minimum dlužníků.

Pokud bude valorizace vycházet ze zvýšení spotřebitelských cen od poslední úpravy životního a existenčního minima, měly by částky vzrůst o 17,3 procenta. Například pro samotného dospělého by tedy minimum mohlo být 4520 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…