Fialovi lidé umlčeli opozici? Schillerová ostře vystoupila. A přišla odveta

06.04.2022 17:25

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) se z pozice řadové poslankyně ozvala proti rozhodnutí vládní koalice Petra Fialy (ANO) zrušit zítřejší interpelace. Vzápětí však dostala úder ze strany jednoho z diskutujících, Lukáše Valenty.

Fialovi lidé umlčeli opozici? Schillerová ostře vystoupila. A přišla odveta
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Alena Schillerová

„Vládní koalice Petra Fialy zrušila svým rozhodnutím zítřejší interpelace. Pokud se to v minulosti dělo, tak vždy jen po dohodě s opozicí. Interpelace jsou totiž zaručeny ústavou a pravidla stanovuje jednací řád, tedy zákon. Takto vypadá nová politická kultura v praxi,“ poznamenala Schillerová k rozhodnutí vládního kabinetu.

„Paní poslankyně, spolupracujete prosím s policií? Děkuji,“ zeptal se však následně zcela mimo téma Schillerové jeden z tazatelů v diskusi.

Reagoval tak zjevně na zprávu, že Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ) se zabývá propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociální síti Instagram. Státní zástupce Jan Lelek řekl webu Neovlivní.cz, že na základě informací médií by mohlo jít o podezření na porušení povinností při správě cizího majetku. Podle auditu Ministerstva financí byli zaměstnanci úřadu, kteří tvořili obsah sociálních sítí Schillerové, nestandardně placeni.

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Lelek předal případ policii na základě několika trestních oznámení od občanů i z vlastní iniciativy. „Na základě informací z otevřených zdrojů jsem případ vyhodnotil sám a předal věc Národní centrále proti organizovanému zločinu,“ uvedl žalobce. Detektivům Lelek nedal žádný pokyn, jak mají v případu postupovat. „Tak, jak to bylo v médiích prezentováno, může zde být podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. Je na policii, aby to prověřila,“ uvedl.

NCOZ případ nekomentovala. „K vašemu dotazu mohu pouze sdělit, že náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, nebo naopak nezabývá,“ řekl Neovlivní.cz mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…