Filip: My máme ztrátu, cizina zisk, a pravice tomu tleská. Prostě zaprodanci

03.06.2021 12:14

Vláda dnes čelí návrhu opozice na vyslovení nedůvěry. A v debatě vystoupil i Vojtěch Filip, předseda KSČM. Její důvěru prý Babišova vláda sice ztratila, ale z vlády pravice, která se od devadesátých let a bilionových rozkrádaček v ničem nezměnila, má předseda Filip hrůzu. Proto se komunisté nehodlají podílet na sněmovním „divadle“ a raději odejdou pracovat pro občany.

Filip: My máme ztrátu, cizina zisk, a pravice tomu tleská. Prostě zaprodanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh na vyslovení nedůvěry vládě ČR. Komunisté opustili jednací sál

Komunistická strana tři roky podporovala vládu Andreje Babiše. Připomněl, že k dohodě došlo poté, co poražení z voleb 2017 mnoho měsíců stupňovali nátlak na vítěze voleb Andreje Babiše. Proto se KSČM rozhodla podpořit vznik středového kabinetu, a stanovila Andreji Babišovi sedm podmínek, kterými svou podporu podmiňovala.

Tyto podmínky byly: Růst minimální mzdy, aby český dělník mohl za poctivou práci důstojně uživit svou rodinu. Růst důchodů, aby senioři mohli důstojně žít, ne přežívat.

Dále udržení českých přírodních zdrojů v českých rukou. To mířilo nejen na známý pokus o vyvedení těžby lithia, ale třeba také na privatizaci OKD, na kterém zázračně zbohatl Zdeněk Bakala a občanům zbyly oči pro pláč. Takové tunely se podle Filipa už nikdy nesmí opakovat.

Zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou. To se zatím nedaří ve Sněmovně projednat.

Pátou podmínkou bylo zdanění darů církvím. Tento pokus zvrátit odkaz osobností, jako byl Jan Hus nebo Jan Amos Komenský, se bůh ví proč nazývá „církevní restituce“, reálně se přitom jednalo hlavně o převod peněz.

Dále pak nastartování obecního bydlení a podpora jeho výstavby. A poslední podmínkou bylo udržení zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti pacientů.

Ačkoliv začátek vlády byl v oblasti komunistických podmínek slibný, od poloviny loňského roku však vláda přestávala dohody plnit. Vrcholem pro komunisty bylo, když se vláda rozhodla podpořit místo občanů problematický nákup vojenské techniky.

Přitom je známo, jak tyto nákupy na Ministerstvu obrany probíhají, konstatoval to NKÚ i další úřady.

Vláda se podle něj přestala tvářit i na další priority, třeba na zřízení banky v rukou českého státu, která by přinejmenším posílila konkurenční prostředí.

V čase pandemie KSČM očekávala, že zvýšené náklady na zdravotní péči budou kompenzovány úsporami ve zdravotnické administrativě, která neléčí. Minimem bylo sloučení dvou blízkých oborových zdravotních pojišťoven, pojišťovny Ministerstva vnitra a pojišťovny Ministerstva obrany.

My máme ztrátu, cizina zisk, a pravice tomu tleská. Prostě zaprodanci

A následovaly další věci, které ohrozily občany na jejich zdraví. Například politické tance kolem „světově uznávané“ ruské vakcíny Sputnik V. „Z politických důvodů se tu omezuje možnost občanů využít tuto vakcínu,“ konstatoval předseda KSČM.

Samostatnou kapitolou je zahraniční politika. „To, co vláda v posledních dnech za potlesku opozičních stran dělá s občany, to je možná kabaret. Ale nevymyslel by to ani nejdivočejší scenárista bondovky,“ obává se Filip.

Připomněl kauzu Vrbětice, bombasticky odpálenou, ale za více než měsíc se ze slibovaných senzačních odhalení neobjevilo nic. Kromě totální destrukce vztahů ČR s Ruskem. „A opakovaného zjištění, že naši spojenci si z nás dělají legraci, protože jsme ve skutečnosti žádné spojence v Evropě nenašli,“ dodal posměšně.

Média podle Vojtěcha Filipa převzala nekriticky tvrzení o „ruských teroristech“ a přitom na dvojici pachatelů nebyl ani vydán mezinárodní zatykač.

Jediným důsledkem tak je ztráta obchodních příležitostí v Rusku, na jejichž místo nadšeně nastupují firmy od sousedů.

„Škoda Auto, součást koncernu Volkswagen, se se souhlasem vlády postavila proti mistrovství světa v hokeji v Bělorusku. Škodovky tam už neprodáváme, ale Volkswagen tam klidně prodává svou produkci dál, takže český dělník je bez práce a zisk zůstává v Německu,“ shrnul.

My máme ztrátu, cizina zisk, a česká pravice tomu ještě tleská. „Prostě zaprodanci,“ pokrčil rameny předseda KSČM.

Podobné je to se zajištěním energetické bezpečnosti a dostavbou Dukovan. Politicky jsme si zlikvidovali konkurenční prostředí a občané čekají na bolestivou odpověď, kolik je vlastně bude stát elektřina.

Hrůzy privatizačních zločinů. Dva biliony, které patřily lidem

Takto Vojtěch Filip zkritizoval vládu. Ještě větší hrůza jej však prý jímá při představě, že se moci chopí ti, kteří hlasování o nedůvěře vyvolali.

Vzpomínal, co zažil ve Sněmovně i předtím jako advokát v devadesátých letech. A vzpomínky na „hrůzy privatizačních zločinů“ jej prý straší dodnes. Třeba úřadování Topolánkovy vlády by se podle něj nevyrovnalo „ani deset Čapích hnízd“.

A následující vláda Petra Nečase skončila v neskutečné aféře, kdy nikým nevolená úřednice ovládající předsedu vlády úkolovala i tajné služby a de facto řídila zemi.

„Vaše pokrytectví se od té doby nijak nezměnilo. A to se projevilo i během pandemie,“ pravil s pohledem k lavicím ODS. Vyčítají vládě, že zadlužuje stát, přitom jejich návrhy by vedly k ještě většímu zadlužení, Filip jej spočítal na 200 miliard korun navíc. „Té přetvářky už prosím nechte,“ požádal.

Pak připomněl „zločiny privatizace“ v hodnotě 2 biliony korun podle nejkonzervativnějších odhadů. „Dva biliony, které patřily lidem této země,“ pronesl tvrdě. Takovým lidem prý nikdo nemůže uvěřit protikorupční rétoriku.

Následoval výčet privatizačních a korupčních afér české pravice od devadesátých let až po Jaromíra Drábka.

„Vy chcete hovořit o potírání korupce? Jste k smíchu,“ pokračoval tvrdě místopředseda Sněmovny. Pravicoví politici podle něj věří, že získají hlasy urážením a povyšováním nad ostatní.

Od KSČM nelze očekávat, že se k takovému jednání přidá. „Vláda naší důvěru sice nemá, ale pravicové strany už vůbec ne. Tohoto zbytečného divadla se nebudeme účastnit a odcházíme pracovat pro občany,“ zakončil svůj projev za posměšků zprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…