Filip udělal Tvarůžkové přednášku z dialektického materialismu. Čtěte a pochopíte, jak se KSČM poučila z minulosti

24.07.2017 19:16

Moderátorka Zuzana Tvarůžková v pondělním Interview ČT24 zpovídala šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, který má dojem, že v Polsku už vláda omezuje lidem prostor k přemýšlení, když je tam teď tolik omezen prostor na levici. Poznamenal to v narážce na reformu justice v Polsku. Kdyby se dostali k moci čeští komunisté, prý by žádnou takovou reformu justice nedělali, neboť vycházejí z dialektického materialismu a vědí, co si mohou dovolit.

Filip udělal Tvarůžkové přednášku z dialektického materialismu. Čtěte a pochopíte, jak se KSČM poučila z minulosti
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

„Jak jsem si studoval ty kroky, které v justici chystá vládní strana Právo a spravedlnost, tak to bude spravedlnost jenom pro někoho a právo jenom pro vítěze,“ začal zostra Filip. Něco podobného by nerad realizoval. Okamžitě také připomněl, že faktický vládce Polska Jaroslaw Kaczyński znovu vytáhl na světlo smrt svého bratra. Šéfovi komunistů se zdá, že Kaczyński už ztrácí soudnost. „Mě velmi rozčílilo to, když pan Kaczyński vystoupí a řekne, že ti poslanci způsobili smrt jeho bratra. On už snad ztrácí soudnost a není schopen vnímat realitu,“ kroutil hlavou Filip.

Tak či tak má Filip za to, že se polská vláda snaží narušit nezbytnou rovnováhu mezi mocí výkonnou zákonodárnou a soudní.

Vedle toho se šéfovi komunistů nelíbí, jak se zredukovala polská politická scéna, Filipovi se nelíbí, jak moc v Polsku oslabila levice, což vedlo k tomu, že tamní politický prostor se příliš omezil. „Teď už nejde jen o otázku potratů, ale už jde i o to, jakým způsobem smí člověk uvažovat,“ varoval Filip.

Tvarůžková se však obloukem vrátila zpátky do Česka a připomněla svému hostu, že po roce 1948 také komunisté znásilnili soudní moc a přizpůsobili ji obrazu svému. „Nic podobného už KSČM nechystá?“ zeptala se. Filip ji ujišťoval, že určitě ne. „K tomu nám pomáhá dialektický materialismu, který říká, že jen něco může přetrvat a to, co se neosvědčilo, musí skončit,“ vysvětloval komunista.

Na druhé straně se mu nezdá, že by tlak EU přinášel nějaké plody. „Ten tlak na Polsko je trochu kontraproduktivní. Ono něco diktovat z Bruselu je něco trochu jiného, než komunikovat s jednotlivými členskými státy,“ uvedl Filip. Nijak zvlášť se mu nezdá neustálé volání po stále hlubší federalizaci Evropy. „Když řeknete, že je třeba více Evropy, tak se ptám jaké, jestli té byrokratické, nebo té Evropy, která bude dělat to, co si přejí občané,“ položil otázku Filip.

On sám by si uměl představit takovou EU, v níž by občané jednotlivých členských zemí častěji rozhodovali v referendech. V referendu by mohli rozhodnout např. o snížení počtu byrokratů na mnoha a mnoha úřadech.

Pár slov padlo také k brexitu. V tuto chvíli státy EU postupují proti Velké Británii jednotně, ale je otázka, jak dlouho tato jednota EU vydrží. Filip prý zaslechl informace, že Němci prozatím chtějí jednotu udržet, ale pokud by se jednání s Británií po prvním roce nikam nepohnulo, bude prý na čase jednat individuálně. „A v tom případě by i Česká republika měla jednat s Velkou Británií individuálně.“

Stranou pozornosti Vojtěcha Filipa nezůstala ani uprchlická krize. Pokud se do České republiky dostane někdo nelegálně, tak by nám mělo zůstat právo rozhodovat o tom, zda tu nelegální migrant zůstane, či nezůstane, je bytostně přesvědčen Filip. „Evropa neudělala nic zásadního pro to, aby se místa konfliktu proměnila v místa mírového rozvoje. To je přeci zásadní,“ upozornil host. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…