Filozof Tomský po klimatickém summitu v Glasgow: Česká nás rozvrat a chudoba

20.11.2021 11:22

Po dvanácti dnech rokování skončil klimatický summit v Glasgow. Podle filozofa Alexandra Tomského se na tomto širokém světovém fóru ukázalo, že Západ podlehl panice – a pokud pod jejím vlivem zrealizuje své „zelené plány“, čeká jeho obyvatele jen rozvrat a chudoba.

Filozof Tomský po klimatickém summitu v Glasgow: Česká nás rozvrat a chudoba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Konzervativní publicista Alexandr Tomský zhodnotil klimatický summit v Glasgow. Bez obalu konstatuje, že Západ podléhá panice z globálního oteplování a sám sebe ničí, zatímco ostatní části světa staví na první místo růst životní úrovně svých obyvatel.

„Závěr je neúprosný. Západ podléhá panice, ale ostatní svět dává přednost růstu životní úrovně a teprve potom se uvidí, co se s oteplováním dá dělat. Na celé věci ovšem zaráží jedna věc. Bez ohledu na názor, zda lidská činnost zásadně přispívá ke globálnímu oteplování, nebo ne, plány na radikální snížení emisí v západním světě jsou uskutečnitelné jen z malé části. A pokud by jejich realizace pokračovala, způsobí rozvrat a chudobu větší než v době světové hospodářské krize. Růst globálních emisí přitom nezastaví,“ napsal Tomský v komentáři pro MF Dnes.

V Číně se v poslední době staví jedna uhelná elektrárna za druhou. Podle Tomského by proto Západ udělal lépe, kdyby se smířil s tím, že oteplení planety sám nezabrání, a aby se důkladně připravil na situaci, která zkrátka a dobře přijde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…