Finanční správa likviduje konkurenty Agrofertu, tvrdí svědek

17.10.2017 18:20

Ministerstvo financí podle webu Info.cz ovlivňuje chod svých podřízených organizací. Náměstkyně Alena Schillerová, kterou exministr a lídr ANO Andrej Babiš navrhoval do čela resortu jako svoji nástupkyni, se aktivně účastní porad vedení finanční správy a zajímá se o živé kauzy. To vše vyplývá ze zjištění webu Seznam Zprávy.

Finanční správa likviduje konkurenty Agrofertu, tvrdí svědek
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Andrej Babiš jako host Partie na TV Prima

V pořadu Zvláštní vyšetřování anonymní svědek, který na ministerstvu financí pracuje, tvrdí, že ještě nezažil, aby se jakýkoli náměstek tak zajímal o živé kauzy. „Týká se to finanční správy, celní správy, finančního analytického úřadu,“ upřesnil. Po poslední výměně náměstkyň podle něj došlo k poměrně zásadnímu pronikání do činností těchto podřízených organizací. „Za celou praxi působení na ministerstvu financí jsem nezažil, že by se jakýkoli náměstek takovým zásadním způsobem zajímal o živé kauzy a aktivně působil na poradách vedení těchto organizací,“dodal svědek.
 
Svědek mluví konkrétně o náměstkyni Aleně Schillerové. Tu neúspěšně navrhoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš jako svoji nástupkyni poté, co v květnu musel z vlády odejít. Schillerová má přitom k hnutí ANO blízko i skrze svoji rodinu. Její dcera je za hnutí političkou, zeť David Rusňák ho sponzoruje.
 
Likvidovalo se skrze zajišťovací příkazy. K jejich vydání přitom stačí pouhé podezření, že by firma mohla stát ošidit na dani. Server Neovlivni.cz upozornil na případ podnikatele Michala Kovárníka, který je hlavní linkou také v pořadu Zvláštní vyšetřování. Kovárník před sedmnácti lety vybudoval na Chrudimsku firmu na výrobu chemikálií KM Plus. Před několika lety se rozhodl rozšířit činnost i o výrobu plastových láhví. Za evropské dotace nakoupil tři stroje.
 
Právě na tyto stroje však finanční úřad pojal podezření. Za šestnáctimilionovou dotaci podle úřadu prý nekoupil tři, ale jen dva stroje, čímž by ošidil stát na daních. Kontrola z ministerstva průmyslu následně obvinění vyvrátila, našla všechny tři stroje. Jejich existenci podnikatel doložil i v dokumentech pro finanční úřad. Ten proti němu přesto zasáhl. „Přišli loni v létě, obstavili účty, majetek, datové schránky odběratelů se zaplnily informací o zajišťovacích příkazech na naši firmu a během jednoho dne byl konec. A dodnes mi nikdo nepředložil důkazy o tom, co jsem udělal, na základě čeho byly ty zajišťovací příkazy vydány,“ vzpomínal Kovárník pro web Info.cz.
 
Reportérům Zvláštního vyšetřování Kovárník sdělil, že před začátkem vlastní výroby odebíral plastové láhve od firmy Mariána Mudráka. Ten ho od rozšíření činnosti odrazoval. V Mudrákově firmě působí i jeho otec Vlastislav a bratr stejného jména. Bratr do loňska pracoval pro Babišův holding Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. „To víte, republika je malá,“ řekl Kovárníkovi Mudrák, když se ho v pořadu zeptal, jestli o chystaných krocích státní správy věděl.
 
To ale není jediná firma, kterou finanční správa pomocí zajišťovacích příkazů zničila. Nejznámější je případ opavské společnosti FAU, na který poukázala neověřená nahrávka z anonymního twitterového účtu Julius Šuman. Andrej Babiš na ní říká, že „naši klekli na FAU a ta je teď v insolvenci“. Babiš byl tehdy ministrem financí. FAU má sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza, jež patří do holdingu Agrofert, který donedávna šéf hnutí ANO vlastnil. 
 
Praxi zajišťovacích příkazů, které finanční správa začala využívat ve velkém právě za éry ministrování Andreje Babiše, kritizovaly Poslanecká sněmovna i ombudsmanka Anna Šabatová. Ministr financí Ivan Pilný nejprve opakoval, že úředníci své pravomoci nezneužívají, posléze ale obrátil. „Je zřejmé, že pro některé firmy to znamenalo neoprávněnou likvidaci. Za to jsem se omluvil a snažíme se to minimalizovat,“ sdělil Hospodářským novinám.
 
Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek chce na pondělním jednání vlády žádat odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka a náměstkyně Schillerové. Instituce podle něj pod vedením Janečka zajišťovací příkazy zneužila.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…