Finančník, který budoval s Janečkem protikorupční fond: Dokázali jsme z korupce udělat téma

25.12.2013 13:52

Finančník Libor Winkler je předseda představenstva společnosti RSJ, která obchoduje především s finančními deriváty. Winkler podporuje Nadační fond proti korupci a přispívá na výstavnictví a vydávání knih. V rozhovoru pro server Česká pozice mluvil i o fondu Neuron, který se zaměřuje na podporu vědy. Ta je prý v Česku dlouhodobě podfinancována.

Finančník, který budoval s Janečkem protikorupční fond: Dokázali jsme z korupce udělat téma
Foto: TV Prima
Popisek: Moderátoři na předávání výročních cen nadačního fondu Neuron na podporu vědy

Podle Winklera odvedl protikorupční fond za dva roky fungování významnou práci. „Nadačnímu fondu se podařilo zvednout problém korupce jako společenské téma; hodně se na tom spolupodílel. I na mediální úrovni byl jeho vstup důležitý. Potom tu byla samozřejmě odvaha pustit se do takového velkého případu, jakým byl Dopravní podnik hl. m. Prahy, což byla velká kauza,“ míní finančník.

V podpoře NFPK hodlá Winkler spolu se společností RSJ pokračovat. Dary mají být ovšem zaměřeny velice prakticky, například na zlepšení legislativy.

O Winklerovi se v uplynulém roce psalo také kvůli jeho mnohamilionové podpoře prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. V předvolební kampani se vyhranil vůči Miloši Zemanovi i proti Janu Fischerovi. "Ne že bych znal Miloše Zemana detailně, ale z jeho politického působení v minulosti jsem celkem oprávněně nabyl dojmu, že to není správný kandidát na prezidentský post," tvrdí Winkler.

Neuron bude sbírat peníze od mecenášů a efektivně je předávat vědcům

Vedle protikorupčního fondu existuje i Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy, který se na podzim přejmenoval na fond Neuron. Podle Winklera je cílem shromáždit skupinu donátorů, jejichž peníze a aktivity by byly spojeny se značkou Neuron.

„Měl by to být kvalitní ,orgán', který sbírá peníze od mecenášů a velice efektivně je předává lidem, kteří dělají vědu. Státu to samozřejmě konkurovat nemůže,“ připustil Winkler.

Transparentnost původu peněz bude klíčová

Winkler chce rovněž věnovat pozornost tomu, aby se přes fond nepraly špinavé peníze. „Transparentnost původu peněz bude klíčová. Které obory jsou více a méně ekologické, na to přesná kritéria neznám. Ale třeba s penězi od výrobce cigaret, z hazardu nebo od exekutorů, s tím určitý problém mám. Mnozí to mohou vnímat jako určité ,očištění', jen abychom si vylepšili své PR,“ předpokládá mecenáš.

V Česku je věda podle Winklera dlouhodobě podfinancována. „Samozřejmě je otázka, je-li zaostalejší školství, nebo věda... To jsou podle mne dva poddimenzované obory,“ upozornil. Podle Winklera by také bylo vhodné zamyslet se, zda máme dobrý model univerzit a samostatné Akademie věd ČR.

Rusnokův výpad proti Akademii věd byla podpásovka

„Dost mě ovšem naštval výpad premiéra v demisi Jiřího Rusnoka vůči Akademii věd, protože tady v zemi je spousta problémů a vybrat si zrovna tuhle jedinou instituci byla dost podpásovka,“ vadí Winklerovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…