Financování kampaně je vyřešené a v souladu se zákonem, prohlásil Fischer

17.07.2013 18:20

Ministr financí Jan Fischer tvrdí, že financování jeho neúspěšné prezidentské kandidatury je vyřešené a bylo zcela v souladu se zákonem. V tiskovém prohlášení o tom ve středu ČTK informoval jeho mluvčí Ondřej Šrámek. Fischer přitom dluhy z kampaně splatil několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty. Nejasnosti kolem peněz, kterými pohledávky uhradil, ministr považuje za dostatečně vysvětlené. K původu svého finančního daru se v médiích vyjádřil jen jeden ze sponzorů, kteří Fischerovi v nedávné době poslali několik milionů korun.

Financování kampaně je vyřešené a v souladu se zákonem, prohlásil Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

"Financování prezidentské kampaně Jana Fischera bylo zcela v souladu s platnými zákony České republiky. Veškeré vznesené nejasnosti ohledně finančních darů na jeho transparentním účtu byly oslovenými sponzory dostatečně vysvětleny," uvedl Šrámek.

Fischer nebude činit kroky, které by byly vnímány jako konflikt zájmů

Fischer ale čelil pochybnostem nejen o původu peněz, ale i ohledně toho, že se mu půl roku trvající dluhy podařilo vyřešit až téměř souběžně se získáním vládní funkce, a toho, že může nyní být kvůli darům jako ministr financí ovlivnitelný. Fischer však podle Šrámka není svým sponzorům nijak zavázán. "Z výkonu své funkce ministra financí České republiky nebude činit kroky, které by mohly být vnímány jako konflikt zájmů, protislužba nebo jejich zvýhodňování. Jan Fischer si není vědom žádné agendy vlády, která by se týkala zájmů dárců jeho prezidentské kampaně," uvedl Šrámek.

K původu jednoho z finančních darů, které nedávno přibyly na Fischerově prezidentském účtu, se dnes vyjádřil jeho bývalý zaměstnavatel a sponzor Ladislav Dráb. Majitel energetické skupiny CE Group uvedl, že peníze byly jeho soukromým vlastnictvím. Média nedávno informovala o tom, že jeho společnost postavila zásobník plynu, který by mohl využít stát pro skladování hmotných rezerv. Podle Drába ale nebude chtít CE Group za finanční dar žádné protislužby.

Fischerova prezidentská kandidatura skončila s několikamilionovým dluhem. Finance na jeho splacení získal v krátké době před oznámením, že bude ministrem financí v Rusnokově kabinetu. Nejasný původ peněz se stal terčem kritiky médií i politiků. Fischer v pondělí vyzval Drába, aby doložili, odkud finance jsou. Obrátil se také na Štefana Havlíka, který mu minulý týden poslal 980 tisíc korun. Chtěl po něm, aby upřesnil, zda peníze daroval či zapůjčil, jak je uvedeno v poznámce u jeho příspěvku. Informace o Havlíkově daru dnes nezveřejnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…