Finty ruské propagandy. Profesor Zubov odkrývá, jak se prý uvažuje v Kremlu

19.12.2015 14:47

Ruský historik profesor Andrej Borisovič Zubov se znovu rozepsal o poměrech ve své domovině a poodhalil některá zákoutí ruské mysli. Popisuje, jak se musela změnit ruská propaganda, aby dál fungovala. Stará sovětská propaganda je prý mrtvá a bylo třeba vymyslet novou cestu, jak proniknout lidem do mozku. Vyjádřil se i k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten je podle Zubova odsouzen k jedné prohře za druhou.

Finty ruské propagandy. Profesor Zubov odkrývá, jak se prý uvažuje v Kremlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Andrej Zubov, známý ruský historik, religionista a politolog

„Naše životní úroveň klesla, jsme v totální izolaci, nenávidíme Západ, ale máme rádi jeho produkty, ale tyto produkty byly odstraněny z našich obchodů, a vidíme jenom naše, nebo čínské produkty, jejichž kvalita je podstatně nižší. Takže na této politice je něco špatně,“ popsal profesor Zubov během rozhovoru pro DeadLineMedia, vydavatele Neovlivní.cz, k obsazení ukrajinského Krymu takřka před dvěma lety.

Nová podoba propagandy

Lidé si to podle Zubova uvědomují, a přesto naslouchají nové propagandě. Ta stará propaganda, jak jsme ji znali např. ze sovětského Ruska, je mrtvá, protože dnes máme svobodný internet, který lidem umožňuje získávat informace odkud je jim libo. Propaganda má tedy nový úkol. Musí lidi přesvědčit, že jim tyto a tyto zdroje lžou, zamlžují pravdu či zkreslují vidění světa, zatímco ta ruská státní média předloží pravdu.

 Problém ale je, že tady v České republice nebo v jiných západních zemích, mnoho lidí nevěří vlastním informačním zdrojům. Myslí si, že také produkují lži a pracují v zájmu nějakých ekonomických skupin, oligarchů nebo politických stran, ale ne v zájmu pravdy. To je hlavní problém. Ztratili jsme důvěru ve vůdčí osobnosti naší civilní společnosti. Proto proniká ta černá propaganda do mozků lidí na Západě i v naší zemi,“ posteskl si profesor.

Podle profesora nemá smysl vytvářet nějakou kontrapropagandu, o což se Brusel bohužel pokouší. Zubov nabízí jinou cestu. Musíme znovu začít věřit lidem hodným následování. Příklady táhnou a pokud budeme věřit, že naši politici nebo jiní členové společnosti mluví pravdu, byť se nemusí líbit všem, občané přestanou naslouchat lžím propagandy.

Putin prohrává na všech frontách

Profesor Zubov se v této souvislosti vyjádřil i k prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi. Ten rozehrál dobrodružství na Ukrajině, v Sýrii i v Turecku a všude prohrává. Ukrajina nespadla prezidentovi do klína. Krym je sice ruský, ale lidé si tam rozhodně nežijí jako v bavlnce. Malé ruské republiky v Doněcku a Luhansku skomírají a k neúspěchu je odsouzena i ruská akce v Sýrii.

„V Sýrii je jeho spolupráce s Bašárem Asadem naprosto bez perspektivy. Ani teoreticky není představitelné, že by Asad, který reprezentuje malou minoritu syrského obyvatelstva, mohl v dnešních poměrech vyhrát. Samozřejmě prohraje a ruská politika s ním. Co se týče Turecka, tak i tam to nemá perspektivu. Je zajímavé sledovat, že Putinovy imperiální ambice v Sýrii jsou v klinči, použijeme-li sportovní terminologii, s tureckou imperiální náladou,“ upozornil akademik.

Celý rozhovor naleznete zde

Puutinovi se prý nedaří ani doma. Nedokázal totiž za patnáct let své vlády změnit ruské hospodářství tak, aby už nebylo závislé jen na přírodním bohatstvíé země. To, že je Rusko slabé, dokazuje i skutečnost, že z něj lidé odcházejí. Nikdo nechce žít tam, kde by živořil. Určitou naději ale představují mladí lidé, kteří nenaslouchají jen propagandě, hodně čtou a sbírají informace i odjinud. Ti vidí, že se Rusko musí změnit a snad budou mít i chuť ho změnit. Představují tak naději pro tuto zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…