Firma Hochtief fakturovala Dopravnímu podniku o více jak 2.000 procent předraženou zakázku

14.12.2018 10:17

KAM JDOU VEŘEJNÉ PENÍZE ParlamentníListy.cz získaly materiál, který poukazuje na řadu nejasností a podivných zakázek, které v minulosti Dopravní podnik hlavního města směle vyplácel mnoha firmám. Ačkoli kontroloři DPP v některých případech zdůraznili chybu a zjevně se nic nedělo, v jiných případech byla jejich snaha po zásluze oceněna. Tak jako v případě firmy HOCHTIEF v čele s Tomášem Korandou či Jörgem Mathewem.

Firma Hochtief fakturovala Dopravnímu podniku o více jak 2.000 procent předraženou zakázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí
Jak stojí v podkladech, které máme k dispozici, „společnost Hochtief CZ a.s. (člen sdružení budující stavební část metra V. A) fakturovala DPP služby svého subdodavatele spol. Vype s.r.o. v hodnotě 5 786 953,- Kč, které byly vykazovány jako stočné. Ovšem za veškerou odpadní vodu odváděnou ze stavby je stočné hrazeno společnosti Pražské vodovody a kanalizace a.s. a jednotková cena stočného je 25x nižší než cena společnosti Vype, s.r.o."

DPP tak vlastní kontrolou přišel na to, že firmě HOCHTIEF mohl zaplatit pětadvacetkrát víc, než by to mu mělo být.

Při dalším šetření bylo zjištěno, že v případě služby společnosti Vype s.r.o. se jednalo o odvoz a likvidaci kalů pomocí nákladních automobilů. Tato služba nebyla definována ve výkazu výměr pro stavbu a byla tedy fakturována v rozporu s uzavřenou smlouvou a tedy neoprávněně.

Celková hodnota fakturace za odvoz kalů by dosáhla 14,2 milionu korun, přičemž pouze 1,1 milionu bylo ze strany kontroly DPP shledáno oprávněnými. A závěr?

„Uváděná faktura nám po finálním věcném vyjasnění a vzájemné dohodě s Dopravním podnikem nikdy nebyla proplacena," sdělil redakci Michal Talián za HOCHTIEF CZ a. s.

Dalším zakázkám této společnosti, stejně jako schůzkám v luxusních hotelích a restauracích, na které jsme byli také upozorněni, se budeme věnovat i nadále.

Změny v DPP pod kuratelou nového vedení Prahy:
 
Na základě výsledků voleb členů dozorčí rady Dopravní podniku hl. m. Prahy (DPP) z řad zaměstnanců DPP bylo zvoleno celkem pět nových členů. Dle pořadí jsou novými členy: Oldřich Schneider, Jiří Obitko, Jan Holub, Tomáš Novotný a Josef Buriánek, a to s platností od 30. 11. 2018. Dozorčí rada DPP má tak plný počet, tj. 15 členů.
 
Kromě proběhlých voleb Rada hlavního města Prahy odvolala z funkce člena dozorčí rady DPP Ing. Marka Doležala, Ing. Petra Hlubučka, Ing. Vojtěcha Kocourka, Ph.D., JUDr. Petra Novotného, Ing. Karla Grabein Procházku, Martina Slabého, Mgr. Jana Smetanu, Petra Šimůnka a Jaroslava Štěpánka.
 
K 5. 12. 2018 pak RHMP zvolila do funkce člena dozorčí rady Ing. Marka Doležala, Ing. Petra Hlubučka, Jana Marka, Ing. Tomáše Mikesku, Ing. Adama Scheinherra, Ph.D., MSc., Ing. Michala Štěpána, PaedDr. Ivo Vašíčka, Pavla Vyhnánka, M.A., a Ing. Michala Zděnka, M.A. Ve svém působení v dozorčí radě pokračuje v členství Mgr. Petra Kolínská.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …