Firma, která získala zakázku od Stropnického ministerstva, poslala před volbami hnutí ANO dar

08.04.2017 10:51

S velkou slávou podepisovali před měsícem na Ministerstvu obrany smlouvu za 255 miliónů korun s DPH na dodávku pěti a půl tisíce neprůstřelných vest pro vojáky od české firmy Argun. Jenže na začátku října loňského roku, tedy v době, kdy na ministerstvu vybírali ze čtyř nabídek balistických vest, poslal majitel firmy Argun Stanislav Petr na účet hnutí ANO 200 tisíc korun. Přitom ministr obrany Martin Stropnický je místopředsedou ANO. Píše o tom dnešní Právo.

Firma, která získala zakázku od Stropnického ministerstva, poslala před volbami hnutí ANO dar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Podle organizace Transparency International (TI), která sleduje správné hospodaření se státními prostředky, vyvolává dar zbrojařské firmy řadu otázek. „Takový krok zbytečně zavdává závažná podezření o celém výběrovém řízení, když následně toto řízení firma vyhraje,“ řekl listu analytik TI Milan Eibl.

Jak list dále píše, ministr obrany i jednatel společnosti Argun se brání, že mezi výběrovým řízením a darem není žádná souvislost. „Žádné nepříjemné souvislosti nevidím, protože výběrové řízení bylo nastaveno na nejnižší cenu. A tu jsme my, a to dost radikálně, podali. Takže není o čem mluvit,“ cituje list Petrova slova.

Jak Petr dodal, dar poslal z důvodů sympatií k hnutí ANO v Hradci Králové pár dní před říjnovými krajskými volbami. „Chtěl jsem, aby se ANO dostalo do zastupitelstva ve městě, ve kterém žiji a kde chci, aby to k něčemu vypadalo,“ dodal podnikatel.

Ministr Stropnický je podle svých slov překvapen, že firma Argun obdarovala hnutí, jehož je členem.

„Tato informace je pro mě nová. Nemohu ovlivnit, kdo a kdy se rozhodne poskytnout hnutí sponzorský dar. Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je scestná. Rozhodovala nezávislá komise a vítězná společnost podala nejlepší nabídku,“ sdělil Stropnický deníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…