Firmy už vědí, jak obejít ruské embargo. Pomoc přijde z Hongkongu

14.08.2014 7:54

Necelý týden platí ruský zákaz dovozu z EU a čeští výrobci, stejně jako ti z dalších zemí, už prý našli cestu, jak své zboží do Ruska přesto dostat. Bude se dovážet přes třetí země, prostřednictvím takzvaného „reexportu“. Na jednoduchém principu - zboží se vyveze do třetí země, tam se přebalí a coby oficiálně místní produkt se vzápětí exportuje do Ruska.

Firmy už vědí, jak obejít ruské embargo. Pomoc přijde z Hongkongu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mražená drůbež

Podle Lidových novin již české i další evropské firmy dostávají podobné nabídky od firem ze zemí, kterých se ruské embargo netýká. Nejčastější destinací je v tomto směru Hongkong, kde se smí volně obchodovat v cizích měnách a založit firmu tam lze za zhruba třicet tisíc během několika dní. „Důležitá je možnost rychle založit firmu a také serióznost dané země,“ vysvětluje odborník, který si nepřeje být jmenován, protože podobné transakce přece jen jsou na hraně legálnosti.
 
Tuzemské firmy, které embargované zemědělské produkty do Ruska vyvážely, se prý o možnost reexportu živě zajímají. „Myslím, že takhle se to nakonec bude řešit všude v Evropě,“ říká Miroslav Toman, předseda Potravinářské komory ČR.
 
O možnosti se skutečně živě zajímají všechny členské země, zejména ty, které embargo na vývoz zemědělských produktů do Ruska postihlo nejvíce. Chorvatské a slovinské firmy prý hodlají využít prostřednictví svého bývalého partnera v Jugoslávii Srbska, které má tradičně s Ruskem dobré vztahy.
 
Oficiáně si však nikdo nedovolí o reexportu mluvit. Už proto, že Rusko by na pokusy obejít sankce mohlo reagovat jejich dalším zesílením. Například právě srbská vláda navenek hlasitě zdůrazňuje,  že jakémukoliv pokusu o přeprodej z EU do Ruska zamezí. Přitom mezi byznysmeny se nahlas spekuluje, že Srbsko již nyní tvoří kanál pro reexport jablek z Polska.
 
Experti zároveň připomínají, že původ jablek nebo drůbežářských výrobků se dá zastřít mnohem snadněji než původ srojírenských výrobků nebo zbraní, jejichž export Rusko zakázalo také. U jablka nebo konzervy je totiž velmi složité prokázat, že se jedná o tentýž produkt, který byl o několik dní dříve dovezen do země z EU.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …