Fischer nebo Švejnar, jeden z nich bude prezidentem. Podle průzkumu SC&C

11.02.2012 21:05

Příštím prezidentem bude Jan Fischer nebo Jan Švejnar. Nebo by alespoň byl, kdyby hlasování dopadlo jako průzkum společnosti SC&C pro Českou televizi. Celkem čtvrtina lidí v něm by volila Fischera a 13 procent pak Švejnara.

Fischer nebo Švejnar, jeden z nich bude prezidentem. Podle průzkumu SC&C
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

S devíti procenty skončil na třetím místě podnikatel Tomio Okamura. Z výsledků je patrná touha Čechů mít na Hradě nestraníka. "Možná právě proto, aby byl jakýmsi regulátorem na té politické scéně, možná si lidé uvědomují, že ta nadstranickost je důležitá," myslí si Jana Hamanová z agentury SC&C.

Teprve od třetího/čtvrtého místa se začali v preferencích objevovat straníci. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg získal stejně jako Okamura devět procent, expremiér Miloš Zeman o procento méně a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová skončila se šesti procenty.

Volba prezidenta: Nejvyšší historická volební účast

Méně než pět procent hlasů by dostali sociálně demokratický poslanec Jiří Dienstbier, senátor za ODS Přemysl Sobotka či europoslanci Vladimír Remek, Jana Bobošíková a Zuzana Roithová.

Na volbu se ovšem lidé těší, rozhodně nešlo by volit jen osm procent z nich (dalších devět pak spíše ne). Přímá volba prezidenta by tak zřejmě měla nejvyšší účast ze všech voleb v novodobé historii. Podle Hamanové zkrátka proto, že to bude novinka a lidi si to budou chtít vyzkoušet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…