Fischer si popletl dobu. Jan Schneider s hrůzou zjistil, co senátor provádí směrem k Číně

06.10.2019 10:41

Senátor Pavel Fischer uspořáadal v červnu v Kolovratském paláci schůzku zhruba s patnácti lidmi. Tématem byly perspektivy a rizika česko-čínských vztahů. Bezpečnostní expert Jan Schneider si ale posvítil především na dotazníky, která pa Fischer na konci zmíněného setkání rozdal účastníkům, a jejichž prostřednictvím údajně „mapuje čínský vliv v Česku“. „Senátor Fischer si popletl dobu,“ dodává ve svém komentáři pro Prvnízprávy.cz Schneider.

Fischer si popletl dobu. Jan Schneider s hrůzou zjistil, co senátor provádí směrem k Číně
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jan Schneider v pořadu Horké téma

Senátor Fischer prý neobjasnil, z jakého titulu informace vyzvídá a shromažďuje a co s nimi zamýšlí. Pouze se prý „ve své aktivitě inspiruje v západních zemích“. Schneider ale zdůlrazňuje, že Fischer je senátor, tedy člen horní zákonodárné komory. Ta nemá žádný vztah k exekutivě, ani žádné výkonné pravomoci.

Upřesnil, že jediné jeho oprávnění, dané zákonem č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu, je obsaženo v § 12 („Oprávnění senátora požadovat informace a vysvětlení“), a to (1) Senátor je oprávněn požadovat od členů vlády, vedoucích správních úřadů a orgánů územní samosprávy informace a vysvětlení potřebná pro výkon své funkce; (2) Informace a vysvětlení jsou členové vlády, vedoucí správních úřadů a orgánů územní samosprávy povinni poskytnout senátorovi nejpozději do 30 dnů, pokud jejich poskytnutí nebrání zákony upravující mlčenlivost anebo zákaz jejich zveřejnění. Věcně stejná úprava je v § 46 „Oprávnění orgánů Senátu požadovat informace a vysvětlení“.

Sezvaní účastníci schůzky však podle dostupných informací pocházejí z akademické půdy, respektive z privátního sektoru. „Nikoho z nich se netýká citované oprávnění senátora vyžadovat informace! Někteří však z dost nepochopitelných důvodů informace o sobě poskytli senátorovi, který na ně nemá žádné oprávnění,“ podivuje se Schneider.

Pokládá si tak otázku, zda se vůbec zajímali o jejich ochranu z hlediska GDPR? „Jiní, sebevědomí demokraté, tuto podivnou praktiku odmítli – a hned to mediálně slízli, coby zřejmě čínští sympatizanti a potenciální spolupracovníci a podobně,“ dodává.

Pochybuje proto, že se senátor Pavel Fischer inspiroval ve skutečně demokratických západních zemích. „Vzorec jeho zákonem nepodporované činnosti totiž přesně sedí na praxi bývalé Státní bezpečnosti, které se občané po cestě do „nepřátelské ciziny“ též museli zpovídat z toho, kdo jim cestu a pobyt platil a s kým se tam potkali,“ píše a dodává, že způsob reakce některých médií té nešťastné době přesně odpovídá. „S jejich pomocí tak senátor Fischer znovu zavádí normalizační manýry, a bohužel v tom nalézá podporu,“ uzavirá Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…