Fízlové, udavači, šmejdi! K údajné spolupráci Jiřího Bartošky s StB se vyjádřila publicistka

06.11.2016 20:15

Herci Jiří Bartoška a Vojta Dyk sepsali výzvu k „týdnům neklidu“, protože prezident Miloš Zeman zašel už tak daleko, že by neměl být prezidentem. Tato myšlenka se však příznivcům pana prezidenta ani trochu nelíbí. Možná proto začala po internetu kolovat informace, že pan Jiří Bartoška spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností a teď má žaludek kritizovat. Publicistka a výtvarnice Věra Tydlitátová se k tomuto obvinění vyjadřuje. A rozmetává ho.

Fízlové, udavači, šmejdi! K údajné spolupráci Jiřího Bartošky s StB se vyjádřila publicistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oceněný herec Jiří Bartoška

Ve svazcích StB najdeme jméno Jiřího Bartošky. U jména najdeme i krycí jméno „Narcis“ a zkratku „PO“ – prověřená osoba. „Prověřená osoba“ byla každá sledovaná osoba. To se týkalo lidí, které kdosi druhý udal. Také šlo o lidi, kteří byli často vyslýcháni, a komunistické orgány k dovršení všeho zlého šikanovaly i jejich rodiny. Věra Tydlitátová o tom ví své, protože i ona byla prověřenou osobou.

K prověřeným osobám podle dostupných materiálů patřili i pánové Václav Klaus a Miloš Zeman. Takže pokud kdokoli o Bartoškovi tvrdí, že „fízloval“, mohl by to tvrdit i o Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi. U všech tří pánů by to byla lež. Pravda, u prezidenta a exprezidenta najdeme ještě písmeno S, které odkazuje na podezření, že sledované osoby jsou podezřelé z protistátní činnosti.

„Je více než trapné, že udavače se z nich nyní snaží udělat často právě ti, kdo byli vedeni pod zkratkou A (agent), ano, to byli skuteční fízlové, udavači, šmejdi,“ uzavírá dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…