Fondy EU tu nebudou navěky, varovala Schillerová. Hledá další zdroje

08.02.2019 10:06

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) by měl k nynějším aktivitám přidat například udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů nebo cestovní ruch. Měl by se také přejmenovat na Státní fond podpory investic (SFPI). Počítá s tím návrh novely zákona, kterou dnes schválila vláda, napsala ČTK.

Fondy EU tu nebudou navěky, varovala Schillerová. Hledá další zdroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Normu ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident.

„Novela zákona znamená rozšíření zaměření fondu i na regionální rozvoj, územní plánování, cestovní ruch a stavební řád. Rozšíření aktivit fondu bude mít příznivé efekty v regionech, ať už jde o regeneraci brownfieldů nebo podporu občanské vybavenosti v regionech,“ uvedla už dříve ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dnes před jednáním vlády uvedla, že fond vzniká do budoucna také jako alternativa k evropským fondům. „Musíme do budoucna začít tvořit alternativu k evropským fondům, ty tady nebudou navěky. Proto i tento národní zdroj,“ řekla dnes ministryně.

Nově rozšířený fond bude mít podle návrhu přístup do základních státních registrů. Žadatelům o podporu by tak měla ubýt administrativní práce. Přesnější evidence žadatelů má podle Dostálové zabránit tomu, že by zájemce čerpal státní podporu na stejnou činnost opakovaně. Zlepšit by se podle ní měla také možnost fondu vymáhat dluhy, například v případě, že dlužník změní jméno.

Návrh upravuje pouze rámec pro poskytování podpor, podmínky poskytování konkrétních programů bude stejně jako dosud určovat kabinet případ od případu formou nařízení vlády. „V případě podpory bydlení budou revidovány stávající programy a představeny programy nové, jakými jsou například již spuštěný program Podpora bydlení pro mladé nebo program Výstavba, který je již v legislativním procesu,“ doplnila Dostálová.

Přejmenování fondu a výdaje s tím spojené vyjdou podle MMR na 880.300 korun. Náklady zahrnují například výměnu formulářů, razítek, platebních příkazů nebo úpravu webových stránek. Fond je uhradí ze svého rozpočtu.

Státní fond rozvoje bydlení doposud poskytuje peníze určené na podporu bydlení. Jeho současným hlavním úkolem je podpora soukromých a obecních investic do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Letošní výdaje Státního fondu rozvoje bydlení byly schváleny ve výši 2,73 miliardy korun. Příjmy jsou naplánovány na 779 milionů korun. Největší část příjmů tvoří splátky z poskytnutých úvěrů 691 milionů korun, dalších 87 milionů korun přijde z vybraných úroků a poplatků. Rozdíl mezi příjmy a výdaji by měl být pokryt z finančních zůstatků fondu, které činí zhruba 5,423 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…