Forejt konečně mohl prozradit, jak to bylo s medailí pro Bradyho. Osudný telefonát si nejspíš vyžádal přímo synovec Herman

01.11.2016 19:10

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt se v tiskovém prohlášení vyjádřil ke kauze vyznamenání pro strýce ministra Daniela Hermana Jiřího Bradyho. Nemohl to prý učinit před udělováním vyznamenání 28. října, neboť až do ceremoniálu Hrad standardně dodržuje diskrétnost a nevyjadřuje se k jednotlivým návrhům. Nyní tedy Forejt prozradil, jak to s „případem Brady“ bylo.

Forejt konečně mohl prozradit, jak to bylo s medailí pro Bradyho. Osudný telefonát si nejspíš vyžádal přímo synovec Herman
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

Nejprve Forejt shrnul, jak probíhá proces udělení vyznamenání od zaslání návrhu po samotný ceremoniál 28. října. Pokud jde o Jiřího Bradyho, ten byl podle Forejta navržen Poslaneckou sněmovnou a současně byl Kanceláři prezidenta republiky doručen dopis člena vlády, který žádal, aby Jiřímu Bradymu bylo propůjčeno či uděleno některé z vyznamenání. Jak později Forejt prozradil, byl tento ministr – navrhovatel současně českým příbuzným pana Bradyho.

Následně byla podle Forejta v návrhu objevena nesrovnalost a jeden z navrhovatelů (tedy Poslanecká sněmovna nebo příbuzný ministr) pak žádal Kancelář prezidenta republiky, aby pana Bradyho telefonicky kontaktovala za účelem odstranění této nesrovnalosti. K tomu dokonce poskytl kanceláři jeho telefonní číslo do Kanady. Na základě tohoto přání tedy Forejt Bradymu zatelefonoval.

„Pan Brady v osobním rozhovoru sdělil, že o tom, že má obdržet státní vyznamenání České republiky, je informován od svého příbuzného, který v České republice zastává významnou veřejnou funkci a který žádal o podporu svého návrhu pana prezidenta,“ popsal obsah rozhovoru Forejt. Brady se prý také zmínil, že se na konci října chystá do České republiky.

CELÉ TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ ZDE.

Na základě těchto indicií prý Forejt považoval za nutné Bradyho upozornit, že navržení na státní vyznamenání ještě neznamená, že mu bude skutečně uděleno nebo propůjčeno. Brady se prý poté přímo zeptal, zda státní vyznamenání získá. „Bylo reagováno tak, že pan prezident se návrhy zabývá, o jeho rozhodnutí budou ocenění informováni a předseda vlády musí rozhodnutí podepsat. Nic jiného potvrzováno nebylo,“ uvedl šéf hradního protokolu.

Hovořil prý pouze s Jiřím Bradym, nikoliv s jeho příbuznými, jak se také v médiích objevilo. To by prý bylo zcela v rozporu se zavedenými zvyklostmi. Jiří Brady jej pak prý ještě jednou telefonicky kontaktoval a kladl stejnou otázku jako předtím, ovšem se stejnou odpovědí.

Kancelář prezidenta republiky podle Forejta nikdy nepočítala s tím, že by Bradymu ocenění udělila. Proto také nebyla kontaktována vláda Kanady, což by v případě kanadského občana Bradyho bylo nezbytnou podmínkou udělení vyznamenání. Jak dodává Forejt, v případě jiných oceněných, kteří jsou občany jiných států, byly informovány ambasády těchto států. Nemohlo tedy vzniknout žádné důvodné očekávání, že by Jiří Brady měl být oceněn.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…